Доброго здоровья форумчане! Копаниной не занимаюсь, но достался польский чекан, не смог удержаться. Провел очистку электролитическим способом, результат очень и очень хороший. Подскажите пожалуйста чем обработать предмет после очистки для предотвращения образования дальнейшей ржавчины. Буду очень благодарен за компетентные советы от знающих людей.
С уважением.
Що вам заважає набрати в пошуковику речення "консервация железных изделий в археологии" ??
С уважением.
Сокиру віддавав на піскоструйку. Тьфу-тьфу, ще жива. Або тримати в дестилянті, півроку-рік..
Якщо вам артефакт припав до серця, ліпше замовити професійну чистку, консервацію.
С уважением.
Старе залізо - це навіть не дупа, а ціла жопа.
Краще б він золотий був, чи хоча б із срібла :)
"Якщо вам артефакт припав до серця, ліпше замовити професійну чистку, консервацію." - золоті слова.
АЛЕ!!! Треба розуміти для себе, що ви хочете отримати на виході, а реставратор має чітко дати вам зрозуміти, що ви отримаєте і які наслідки.
Тільки но вчора роздивлявся Мазепинський дзвін після чистки та консервації. Вся зелена патина з бронзи знята, але то таке, залізні частини до смолі залиті таніном, на мій хлопський розум. Не знаю як для дзвона, я реставрацією тільки бавлюся, коли час є, але знаю, що для холодної зброї таке багато хто не любить і не вітає.
По суті.
Треба трохи почитати:)
На мій погляд, для самостійної роботи найкращий ресурс, нажаль, з боліт:
Консервация вместо реставрации • Главная страница
Консервация вместо реставрации • Информация
Консервация вместо реставрации • Информация
Шукайте пости та коментарі Mika88
На старому форумі теж був непоганий розділ, пошукайте, от спецпосібник виклали:
https://forum.violity.com/viewtopic.php?t=880885
Не знаю, може зараз вже новітні технології на ютюбах, не відслідковую.
Є ще багато спецлітератури та спецфорумів - гугліть або пошукайте в розділах Archekon(у).
Спробую розірвати, без автоматичного переходу.
Не вийшло. Тоді шукайте:
Список форумов ‹ общие ‹ Препараты и вещества Танін
Список форумов ‹ Железо Промывка археологического железа
С уважением.
До речі, можете викласти до, якщо є, і після електролізу, і макро, де були проблеми, якщо не важко. Просто цікаво.