Pertinax11
Pertinax11
31 May, 16:23

Консервация копанины

Консервация копанины

Доброго здоровья форумчане! Копаниной не занимаюсь, но достался польский чекан, не смог удержаться. Провел очистку электролитическим способом, результат очень и очень хороший. Подскажите пожалуйста чем обработать предмет после очистки для предотвращения образования дальнейшей ржавчины. Буду очень благодарен за компетентные советы от  знающих людей.
С уважением.

31.05, 16:34
Бажаю здоров`я!
Що вам заважає набрати в пошуковику речення "консервация железных изделий в археологии" ??
Answers: 0
31.05, 18:46
Вітаю! Якщо залізо не знесолити, ні яка консервація його не врятує.
Modified by author 31.05, 18:48
31.05, 21:14AuthorAnswer Bboyed
Приветствую! Расскажите пожалуйста подробно, что нужно сделать? Я в этом вопросе полный профан.
С уважением.
01.06, 02:24Answer Pertinax11
Вітаю, теж профан, як і ви.
Сокиру віддавав на піскоструйку. Тьфу-тьфу, ще жива. Або тримати в дестилянті, півроку-рік..
Якщо вам артефакт припав до серця, ліпше замовити професійну чистку, консервацію.
01.06, 10:09AuthorAnswer eduard_ozhymov
Большое спасибо, буду думать. Тема для размышления есть.
С уважением.
Answers: 1
01.06, 09:21
Наснаги Вам!
Старе залізо - це навіть не дупа, а ціла жопа.
Краще б він золотий був, чи хоча б із срібла :)

"Якщо вам артефакт припав до серця, ліпше замовити професійну чистку, консервацію." - золоті слова. 
АЛЕ!!! Треба розуміти для себе, що ви хочете отримати на виході, а реставратор має чітко дати вам зрозуміти, що ви отримаєте і які наслідки.  
Тільки но вчора роздивлявся Мазепинський дзвін після чистки та консервації. Вся зелена патина з бронзи знята, але то таке, залізні частини до смолі залиті таніном, на мій хлопський розум. Не знаю як для дзвона, я реставрацією тільки бавлюся, коли час є, але знаю, що для холодної зброї таке багато хто не любить і не вітає.

По суті.
Треба трохи почитати:)
На мій погляд, для самостійної роботи найкращий ресурс, нажаль, з боліт:
Консервация вместо реставрации • Главная страница
Консервация вместо реставрации • Информация
Консервация вместо реставрации • Информация
Шукайте пости та коментарі Mika88
На старому форумі теж був непоганий розділ, пошукайте, от спецпосібник виклали:
https://forum.violity.com/viewtopic.php?t=880885
Не знаю, може зараз вже новітні технології на ютюбах, не відслідковую. 

Є ще багато спецлітератури та спецфорумів - гугліть або пошукайте в розділах Archekon(у).
01.06, 09:26
Тьху, я не знаю, як цією спільнотою боротися по посиланнях, головна відкрилася і добре.
Спробую розірвати, без автоматичного переходу.
Не вийшло. Тоді шукайте:
Список форумов ‹ общие ‹ Препараты и вещества Танін
Список форумов ‹ Железо Промывка археологического железа
Modified by author 01.06, 09:29
01.06, 10:11AuthorAnswer ANDRT
Спасибо ANDRT за дельные советы. То что это жопа, я уже понял. Теперь нужно решать как из нее выбираться.
С уважением.
01.06, 10:32
Хоч крути хоч верти,за виробом буде потрібен догляд,...даже нова залізяка ржавіє...тож роби як умієш,...
Modified by author 01.06, 10:34
02.06, 07:47Answer poljanyn
Так, умови зберігання, періодичний контроль і догляд мають велике значення.
02.06, 07:54
Тому, робіть фотографії на всіх стадіях "до і після" і  потім при зберіганні. В тому числі, макро проблемних місць. Пам'ять  штука ненадійна;) та й протоколом передбачено :)

До речі, можете викласти до, якщо є, і після електролізу, і макро, де були проблеми, якщо не важко. Просто цікаво.
02.06, 17:19AuthorAnswer ANDRT
Элекролиз еще не закончил, дуду еще продолжать. Пока предмет отдыхает в дистилянте. По свободе выложу.
03.06, 17:41
Вітаю. Дистилят міняйте кожну неділю. Вимочувати не менше півроку. З повагою.
Modified by author 03.06, 17:42
03.06, 21:57AuthorAnswer Kopartel
Приветствую Kopartel. Спасибо за совет. С уважением.
Want to add a message?
To participate in the discussion, please log in.
SearchClose
Cookies
We use essential cookies for the proper functioning of the website and additional ones to make interaction with the site as convenient as possible. It helps us personalize your user experience as well as obtain analytical information to improve the service. If you agree to accept all cookies, click "Accept all"; if not, click "Only essential". To learn more, view the Cookie Policy.