Musat3938
09.01.2024
Да хоть кітобоя , ставте на торги - своє візьме , а що візьме то буде ваше 🤌
09.01.2024AuthorAnswer Musat
Та не в тому суть, ненавиджу, коли лоти називаються бог знає як, тому і прошу визначити правильно
Musat3938
09.01.2024Answer Dats_82
Правильно не вийде , ще не придумали визначення - ломають копія і топори в диспутах .
КР дугоподібна сокира
Answers: 0
Answers: 2
Answers: 1
10.01.2024
Бортна сокира - це науково не доведенний факт! Це було тільки препущення археолога Жиганова і не більше того. Не має жодної наукової роботи, що це бортна сокира. Згідно археологічних звітів, більшість цих сокир була знайдена в похованнях мордовських воїнів. В жодному керівництві по виготовленню борті та веденні бортового ремесла, а також в жодному переліку інструменту для бортівництва такої сокири не має. З повагою.
10.01.2024Answer Kopartel
Бортна сокира - це науково не доведенний факт! Це було тільки препущення археолога Жиганова і не більше того. Не має жодної наукової роботи, що це бортна сокира. Згідно археологічних звітів, більшість цих сокир була знайдена в похованнях мордовських воїнів. В жодному керівництві по виготовленню борті та веденні бортового ремесла, а також в жодному переліку інструменту для бортівництва такої сокири не має. З повагою.
При всій повазі, але на вашу думку що ви б робили такою сокирою крім як додати колоду? А є ще така сама але з функцією долота. Яким інструментом ви змогли б видовбати борть з колоди?
Наявність намистин в похованні воїна за вашою версією каже що там похована жінка?
10.01.2024Answer TerraRist
Да ніфіга собі жінка з таким арсеналом. Ну, то таке. Борть з колоди роблять спочатку теслом, а потім заглиблюються великим долотом на довгому та міцному держаку. А ви спробуйте такою сокирою видовбати порожнину у циліндричні колоді висотою 1.5-2м., ви зможете це зробити десь на пів довжини леза не більше, якщо хватить сили та терпіння, бо по перше далі вам не дасть це зробити вигин сокири, а по друге цю тонку сокиру буде постійно клинити,закушувати. Ще можете попробувати залізти на сосну, прив'язатися мотузкою і почати довбати дерево. Впенений, що вам прийдеться не легко, замах треба буде робити аж до п'ят, так довбати будете сто років. Раніше я також вважав ці сокири сокирами бортника. Зараз відомі всі технології бортництва, особливо зберігся цей промисел у білорусі дідівським способом у довбаних бортях, є література та відео з бортництва і ніде не сказано та не показано такої сокири, як сокира бортника. Якщо ви мені покажете, або хтось інший покаже і доведе, що це сокира бортника - то я зніму шляпу перед Вами та вибачусь. З повагою.
11.01.2024Answer Kopartel
Да ніфіга собі жінка з таким арсеналом. Ну, то таке. Борть з колоди роблять спочатку теслом, а потім заглиблюються великим долотом на довгому та міцному держаку. А ви спробуйте такою сокирою видовбати порожнину у циліндричні колоді висотою 1.5-2м., ви зможете це зробити десь на пів довжини леза не більше, якщо хватить сили та терпіння, бо по перше далі вам не дасть це зробити вигин сокири, а по друге цю тонку сокиру буде постійно клинити,закушувати. Ще можете попробувати залізти на сосну, прив'язатися мотузкою і почати довбати дерево. Впенений, що вам прийдеться не легко, замах треба буде робити аж до п'ят, так довбати будете сто років. Раніше я також вважав ці сокири сокирами бортника. Зараз відомі всі технології бортництва, особливо зберігся цей промисел у білорусі дідівським способом у довбаних бортях, є література та відео з бортництва і ніде не сказано та не показано такої сокири, як сокира бортника. Якщо ви мені покажете, або хтось інший покаже і доведе, що це сокира бортника - то я зніму шляпу перед Вами та вибачусь. З повагою.
сокира бойова ..а хто хоче дупло нею зробити хай попробує,та там ручка стирчить ,як нею углублятись товаришу Бортнику
10.01.2024
Знахiдки з поховання мордовського ( мокшанського) воїна.
Знахiдки з поховання мордовського ( мокшанського) воїна.
сокиру могли забути при розграбуванні могильника
Ще раз продублюю свою відповідь. 

Ще раз продублюю свою відповідь.  Да ніфіга собі жінка з таким арсеналом. Ну, то таке. Борть з колоди роблять спочатку теслом, а потім заглиблюються великим долотом на довгому та міцному держаку. А ви спробуйте такою сокирою видовбати порожнину у циліндричні колоді висотою 1.5-2м., ви зможете це зробити десь на пів довжини леза не більше, якщо хватить сили та терпіння, бо по перше далі вам не дасть це зробити вигин сокири, а по друге цю тонку сокиру буде постійно клинити,закушувати. Ще можете попробувати залізти на сосну, прив'язатися мотузкою і почати довбати дерево. Впенений, що вам прийдеться не легко, замах треба буде робити аж до п'ят, так довбати будете сто років. Раніше я також вважав ці сокири сокирами бортника. Зараз відомі всі технології бортництва, особливо зберігся цей промисел у білорусі дідівським способом у довбаних бортях, є література та відео з бортництва і ніде не сказано та не показано такої сокири, як сокира бортника. Якщо ви мені покажете, або хтось інший покаже і доведе, що це сокира бортника - то я зніму шляпу перед Вами та вибачусь. З повагою.
Про "залізти на сосну і рубати борть" та борть в 1,5-2м хочу почитати детально. Ви справді думаєте, що борть довбвли  прив'язавшись "мотузкою до сосни"?
Дайте лінк на працю з розмірами борті.
Про "залізти на сосну і рубати борть" та борть в 1,5-2м хочу почитати детально. Ви справді думаєте, що борть довбвли  прив'язавшись "мотузкою до сосни"? Дайте лінк на працю з розмірами борті.
ПС стосовно "жінки і арсеналу" ви не зрозуміли.
10.01.2024
Немного меньше но думаю что похож.
Средневековая картина на которой изображён сборщик мёда.
10.01.2024Answer SPupkin
Немного меньше но думаю что похож. Средневековая картина на которой изображён сборщик мёда.
Трошки не те, з повагою, там сокира не для виготовлення , а для збору звичайна повсякденна.
10.01.2024
Вот именно, что сборщик меда. Не немгого меньше, а на много меньше, на пару сантиметров длиннее высоты кулака этого Китайца. Да и не топор, а резак на древке. Ага, рубить соты топором с лезвием под 40 см. в самый раз. Не зачет!
Вот именно, что сборщик меда. Не немгого меньше, а на много меньше, на пару сантиметров длиннее высоты кулака этого Китайца. Да и не топор, а резак на древке. Ага, рубить соты топором с лезвием под 40 см. в самый раз. Не зачет!
Ви взагалі маєте якийсь стосунок до пасіки? Ви розумієте для чого та сокира? Не для "рубить соти", а для ДОВБАТИ ВЕРТИКАЛЬНО  КОЛОДУ РОЗМІРОМ 1-1,2М заввишки З ОБОХ БОКІВ ДОКИ НЕ ПРОДОВБАЄТЕ "ТРУБУ"!
все, я зрозумів вашу кваліфікацію в медозборі та знання історії бджолярства.
Нехай щастить!
Не сприймайте так буквально. Рубати соти то був сарказм.
Не сприймайте так буквально. Рубати соти то був сарказм.
Добре, зрозумів. Просто маю певні стосунки з "дівчатами"(хто в темі) і цікавився як воно було. Я не Фахівець-історик, але "Трошки знаю/Трошки бачив". Колись(років15-17 тому) дивувався бортям в Пироговім під Києвом(в одній навіть рій жив) - як же пращури довбали колоди!? З часом набрався інфи.
Мене вона (інфа) задовільнила, тобто отримав відповіді на питання,але...Я НЕ ПРАКТИК НАУКОВЕЦЬ, що скаже "зуб даю" - радо сприймаю нову інфу з текстами, статтями - не циклимося на власних позиціях.
З повагою до співучасників.
11.01.2024
хто має дома ту сокиру що як-будьто бортничиська заліз на деревину і видовбай дупло...лезо то сокири яке...а щоб руьати дірку потрібне тесловидну форму мати
11.01.2024
согласний повністью ,що бортницька сокира зовсім не сокира для добування меду,один із варіантів її забули при розграбленні могильника
11.01.2024
Вот сокира бортника . Если долбишь вертикальное дерево , то жало залазит глубоко в ствол . Ручка паралельно стволу а носик работает . Очень хорошо зарываться «VIOLITY»
11.01.2024Answer poljanyn
так вона тесловидна...
і форма ...сокира 19-20 віку може неп,для будівництва пазів у зрубах,і т.п
11.01.2024Answer poljanyn
так вона тесловидна...
а та що виставлена то бойова сокира .і ніяка не бортницька
11.01.2024
моє припущення,сокира -спецпризначення,а призначалась для воїнів -штурмовиків,а саме для пробивання засувів на брамах і т.п.фортефікаційних укріпленнях,..
вкажіть вагу сокири,чи може я не побачив.
з повагою до всіх хто тримає в руках фіскарь
11.01.2024AuthorAnswer poljanyn
Вітаю! Вага на останньому фото, 761 гр. Правда, якщо прибрати окисли то зменшиться
11.01.2024Answer Hertzdottir
Ось тут дядько розказуе про самое таку сокиру.

?si=Vty8zlbrSdf4E5jo
Ось тут дядько розказуе про самое таку сокиру. https://youtu.be/7KtMyve5-Yc?si=Vty8zlbrSdf4E5jo
От за це я і писав, а не на дереві.
11.01.2024Answer TerraRist
Ну, я думаю, що ми тепер один одного зрозумiли i про борть на деревi та колоду на землi.
Answers: 5
Want to add a message?
To participate in the discussion, please log in.
SearchClose
Cookies
We use essential cookies for the proper functioning of the website and additional ones to make interaction with the site as convenient as possible. It helps us personalize your user experience as well as obtain analytical information to improve the service. If you agree to accept all cookies, click "Accept all"; if not, click "Only essential". To learn more, view the Cookie Policy.