Docadept
Docadept
22 January 2024, 20:25

Гривеники 1718 року, чому такі різні?

Гривеники 1718 року, чому такі різні?
Попалася сьогодні на очі монета срібна - гривеник 1718 року, роздивився ближче - літери якісь не дуже рівні, орли - як дві курки, і хоч і блищать, але якось нерівно. Подумав - що за маячня, вже ж Петро I з Європи повернувся, привіз астролябію та точні науки, а монети віддав робити п'яним столярам, чи що? Знайшов ще один гривеник на Віоліті - теж не дуже красивий, хоч і блищить. Але ж є приклад копаної - і там все трішки по-іншому: видно полиск штампованої поверхні, орли хоч вже півні, а не курки, та корон чомусь три, а не одна над ними. Як це пояснити? Були різні штемпелі чи знахідка в полі - то якась підробка? Там видно навіть, що дві літери переробляли, бо помилились)) Чи то мені все здається?

Зробив спеціально поряд фото для порівняння, буду вдячний за пояснення від знатоків: справа - монета копана, зліва та по центру - продавалися.

22.01.2024Author
Вибачаюсь, Віоліті наробив чомусь копій фото, там лише два перші треба дивитися, інші - повтори.
Answers: 0
22.01.2024
Как уже достали профессиональные мнения людей не державших в руках ничего сложнее стакана или тяжелее ручки. Пьяный столяр... А вы попробуйте отдельными пуансонами набить одинаково расположенные буквы. Да вы по гвоздю то молотком два раза подряд не попадете. Вот и тогда не попадали. Не пришло еще время мастер - пуансонов и маточников
22.01.2024AuthorAnswer Begemot
Дякую за відповідь, але зауважу, що по-перше, я не називався професіоналом, а лише цікавлюся, а по-друге, я спитав не тільки про літери, а ще й про поверхню монет, форму орлів та кількість корон. А про п'яного столяра - ну так це монети царські, а не якась там іграшка, чомусь прикраси могли робити витончені, а монети - ні?
22.01.2024Answer Docadept
В отличном состоянии они очень красивые
https://www.m-dv.ru/catalog/p,171515/image.html
Посмотрите хотя бы на  перышки на крыльях. 

Что касательно пляски букв и прочего - ну такая технология была тогда
Так, сама монета в оригіналі гарна, і копана дуже схожа на ту, що ви показали - тулуб у орла продовгувастий і на кожному крилі по 9 пір'їв. А у тієї, що зліва - 7, а по центру - 8, це теж норма була на той час?
Answers: 1
22.01.2024
Орли різні штемпеля L спочатку хвоста зліва та по центру, з права L на лапі. Все решту Бегемот пояснив.
22.01.2024AuthorAnswer Трифан78
А в різних штемпелях і орли були різні, не було якогось зразка? Бо у того, що зліва - 7 пір'їн у кожному крилі, а у того, що по центру - 8, а у того, що копаний - 9.
22.01.2024Answer Docadept
Вы сможете два раза одинаково расписаться? Ну были образцы и что? Да аж до кольцевиков Александра 1 есть мелкие различия в перьях коронах и прочей дребедени. Например в Павловских двущках Юсупов в одном только году насчитал 14  разновидностей корон. продолжать?
Однаково розписатися, мабуть, не зможу, але до 10 порахую, напевно)) Якщо різна кількість пір'їн - це "мелкие различия", ок, буду знати, бо мені здавалося це не таким вже й незначним - так фальшивомонетники могли наклепати що завгодно з таким успіхом, дивно, що такі ознаки не захищали незмінністю.
Want to add a message?
To participate in the discussion, please log in.
SearchClose
Cookies
We use essential cookies for the proper functioning of the website and additional ones to make interaction with the site as convenient as possible. It helps us personalize your user experience as well as obtain analytical information to improve the service. If you agree to accept all cookies, click "Accept all"; if not, click "Only essential". To learn more, view the Cookie Policy.