andru33
andru33
7 May 2024, 21:10

Агітаційна тарілка, Коростень

Агітаційна тарілка, Коростень

Вітаю!
Трохи цікавлюся схожими виробами. Попала до рук тарілка - Коростень, синє клеймо 1955-59 років, діаметр 153 мм, не настінна.
Можливо хтось підкаже, чиє фото на тарілці? 

lufa363
07.05.2024
Removed by author
Answers: 0
lufa363
07.05.2024
Removed by author
lufa363
07.05.2024
Схожий на цього- Дмитрий Филимонович Прищепов (1896—1940) — народный комиссар земледелия БССР (1924—1929 гг.), одновременно с 1929 г — заместитель Председателя Госплана БССР.
07.05.2024AuthorAnswer lufa
Дякую, за Вашу відповідь. Але трохи не сходиться період. Малоймовірно, що в кінці 50-их пропагували політдіячів 20-40-их років. 
Скоріш за все, це має бути пов'язане зі спортом.
lufa363
07.05.2024Answer andru33
Я ж не стверджую.Цей результат дав пошук облич. Причому лише один варіант. Я вам і написала такий варіант.
lufa363
07.05.2024Answer lufa
Ще дочиталася в біографіі, що у 1956 році був реабілітований посмертно.Так що по періоду теж ніби співпадає-таким чином оцінили "заслуги " і "покаялися" за вирок. Але це все виключно  припущення.
Answers: 5
Answers: 1
08.05.2024Author
Дякую товариству за диспут!
Хочу показати ще дві настінні тарілки Коростеня цього ж періоду спортивної тематики (фото тарілок з архіву місцевого аукціону).  Праворуч подаються оригінальні фото, які використали для зображень. Тому переконаний, що на тарілці, у першому повідомленні, зображений спортсмен.
09.05.2024Answer andru33
Далеко не факт, що спортсмен. Швидше за усе спортсмена якраз би зобразили так, як на тих двох тарілках - в процесі спорту, щоб було зрозуміло, що це штангіст, чи футболіст і т.і. А от при краватці й у пінжаку - малоймовірно. Більш схоже на діяча чи то політичного, чи то господарчого, чи письменника-поета і т.і.
09.05.2024AuthorAnswer LOGOTYPE18
Ось що знайшов на просторах інтернету.
Дуже схожий на Івана Удодова, олімпійського чемпіона 1952 року з важкої атлетики. Фото ліворуч і праворуч з мережі, посередині з тарілки.
09.05.2024Answer andru33
Я також бачив  ці фото Удодова, роздумував, чи не він це. Все ж таки прийшов для себе до висновку, що не він. Можливо, я помиляюся.
09.05.2024Answer olirka
Ну, я впевнений, що відповіді на свої запитання "що таке агітаційна тарілка", "що таке агітація" і взагалі на тему що таке агітаційний фарфор Ви прекрасно знаєте.) Просто конкретизуйте - я так розумію, що Ви не згодна з тим, що дана тарілка є представником "агітаційного фарфору", не відноситься до "агітаційних тарілок"? Чи є якесь інше підгрунтя цих запитань?
10.05.2024Answer LOGOTYPE18
Ну, я впевнений, що відповіді на свої запитання "що таке агітаційна тарілка", "що таке агітація" і взагалі на тему що таке агітаційний фарфор Ви прекрасно знаєте.) Просто конкретизуйте - я так розумію, що Ви не згодна з тим, що дана тарілка є представником "агітаційного фарфору", не відноситься до "агітаційних тарілок"? Чи є якесь інше підгрунтя цих запитань?
Саме так. Мені хочеться зрозуміти  за що саме агітує тарілка?
10.05.2024Answer olirka
Мене особисто не цікавлять тарілки, зокрема й "агітаційні", зовсім не є їх знавцем за цінністю. У плані поставленого запитання моє розуміння таке: "агітація"/"агітаційний" (практично синоніми "пропаганда"/пропагандистський") фарфор, "агітаційні" тарілки - дійсно класично це напрям виробів, який виник і був найбільш розповсюдженим у 1920-1930-ті рр. і класично, у першу чергу ці вироби містять лозунги, гасла, символіку СРСР або окремих республік. Але, хоча й менше їх було, сюди відносять і портрети, звичайно, у першу чергу політичних діячів, де могло й не бути конкретних гасел, але також вони є агітаційними - пропагували партію, державу через її видних діячів і т.і. Думаю, що сюди можно віднести й тарілки з зображенням відомих спортсменів, діячів мистецтва і т.і. які не були політичними діячами, але також це є пропагандою, агітацією тодішнього СРСР за досягненнями у певних галузях (спорт, господарча, мистецтво), тому що ці досягнення нерозривно пов'язувалися з політичним ладом, державою, а не подавалися чисто як особисті досягнення людини. Думаю, що і тут зображена на тарілці якась відома на той час  людина - адже тоді просто так не можна було, як зараз, піти й заказати особисто свій портрет на чашку чи тарілку собі чи рідним на пам'ять. Значить цей портрет був кимось "висунутий" потім "одобрений" та "затверджений" у випуск якимось тиражем відповідними структурами і щось "пропагував", якісь досягнення (в залежності від того, хто на зображенні).
Modified by author 10.05.2024
10.05.2024Answer LOGOTYPE18
Мене особисто не цікавлять тарілки, зокрема й "агітаційні", зовсім не є їх знавцем за цінністю. У плані поставленого запитання моє розуміння таке: "агітація"/"агітаційний" (практично синоніми "пропаганда"/пропагандистський") фарфор, "агітаційні" тарілки - дійсно класично це напрям виробів, який виник і був найбільш розповсюдженим у 1920-1930-ті рр. і класично, у першу чергу ці вироби містять лозунги, гасла, символіку СРСР або окремих республік. Але, хоча й менше їх було, сюди відносять і портрети, звичайно, у першу чергу політичних діячів, де могло й не бути конкретних гасел, але також вони є агітаційними - пропагували партію, державу через її видних діячів і т.і. Думаю, що сюди можно віднести й тарілки з зображенням відомих спортсменів, діячів мистецтва і т.і. які не були політичними діячами, але також це є пропагандою, агітацією тодішнього СРСР за досягненнями у певних галузях (спорт, господарча, мистецтво), тому що ці досягнення нерозривно пов'язувалися з політичним ладом, державою, а не подавалися чисто як особисті досягнення людини. Думаю, що і тут зображена на тарілці якась відома на той час  людина - адже тоді просто так не можна було, як зараз, піти й заказати особисто свій портрет на чашку чи тарілку собі чи рідним на пам'ять. Значить цей портрет був кимось "висунутий" потім "одобрений" та "затверджений" у випуск якимось тиражем відповідними структурами і щось "пропагував", якісь досягнення (в залежності від того, хто на зображенні).
Це міг бути подарунок від колектива, наприклад,  фотопечать на замовлення.
Want to add a message?
To participate in the discussion, please log in.
SearchClose
Cookies
We use essential cookies for the proper functioning of the website and additional ones to make interaction with the site as convenient as possible. It helps us personalize your user experience as well as obtain analytical information to improve the service. If you agree to accept all cookies, click "Accept all"; if not, click "Only essential". To learn more, view the Cookie Policy.