Зорієнтуйте будь ласка.)
Send a request on the topic
Підстаканник (срібло)?
Підстаканник (срібло)?
Report a comment
Your request has been sent
You have already sent a request
Delete message from ?
There's no Internet connection. Check the connection and click "Repeat".
RepeatConnection check...
Internet connection is restored!
Проведемо лікбез.
Наиболее распространенными были подстаканники из мельхиора, которые имели 2 вида клейма: «МЕЛЬХ» и «МНЦ». Первое клеймо принадлежит более раннему периоду и сокращено означает мельхиор. В дальнейшем мельхиор получил более широкое применение, при этом некоторые сплавы стали дополняться свинцом. Материал, содержащий свинец, не подходил для пищевых целей. Для производства подстаканников, ложечек и других столовых предметов мельхиор, имеющий в своем составе свинец в чистом виде, не использовался и применялся только лишь с покрытием серебром. Именно поэтому было введено новое клеймо «МНЦ». Подстаканник МНЦ отличался устойчивым матовым блеском, похожим на серебро. Три заглавные буквы означали состав сплава – медь, никель, цинк.
Сподіваюсь, ви бачите на ручці свого підстаканника літери МНЦ?
Має якусь вартість?
З повагою.
Подстаканник Богдан Хмельницкий. Ссср
Якщо бути ближчим до реалій - то десь 50-80 грн.. Бо такого добра, за часи великого походу ,,в светлое будущее" наклепали стільки - що навіть в мене стоїть такий на поличці, а я навіть їх не колекціоную...:-))
(що правда трохи з іншим клеймом ,МНЦ КИЇВ").
Зразу до діла: ви пишете ,,Зорієнтуйте" ....
,,Орієнтую" - ваше фото з клеймом ,,догори ногами". Тож, поставивши його ,,на ноги,, - получаємо абревіатуру ЗІД МНЦ (завод імені дзержинського мідь, нікель, цинк).
Як бачите - срібла там не має...
Якщо привітання вас не ображають - маякніть, наступного разу почну писати зі слова ,,Вітаю" - мені тоді легше тексти даються... 😀
(А то наче за однією партою текст клепали - списуючи один у одного...😄
Наступного разу почну з привітання😄
Гарного вечора🇺🇦
Ми з вами ,,двері з ноги" відкривали - а розходимось як джентльмени...
Така дрібниця - а настрій краще...