Доброго дня шановна спільнота, допоможіть в визначенні та чи буде цікавість на аукціоні.
Send a request on the topic
Гарди на визначення
Гарди на визначення
Report a comment
Your request has been sent
You have already sent a request
Delete message from ?
Такі вироби зустрічаються.дуже часто..і це ніякі не гарди..вони бувають трохи тонші трохи товщі.і зустрічаються на місці вітряків...і вони тоже не відносяться до ковальських молотків...це від жорон
З повагою
Не гарда - але, що це за предмет, та яке його призначення - також до цього часу не розгадав. Цікава особливість полягає в тому, що доводилось неодноразово підіймати цей предмет саме по періоду КР (для доказу додаю одне з власних фото, на ньому даний предмет виділив жовтим кольором).
Можливо хтось Із колег володіє інформацією про даний предмет...
Відкоригуйте повідомлення, та приберіть це слово - законодавство забороняє кому попало натхненно нишпорити по поселеннях.
Ви ж знаєте - я з повагою відношусь до вас, та завжди прислухаюсь до вашої думки - але, цього разу, в мене є деякі сумніви стосовно ваших міркувань, про призначення даного предмета.
Дозвольте озвучу, чому - сам чудово знаю, що таке так звана ,,бабка" для клепання коси, та особисто вмію нею користуватись. Тож, звідси випливає й розуміння того, що даний предмет чисто технічно не підходить для клепання коси: а саме - ,,бабка" повинна мати достатню масу, щоб виконати функцію ,,наковаленки". А також повинна мати досить широкі плечі-опори в нижній частині, перед вістрям (під ,,плечі-опори" підкладується металева ,,шайба-пластина" для збільшення площі опори, а загострений наконечник вбивається в дерев'яну основу тримач, грубо кажучи в пень).
Дані ж предмети (знахідки з теми автора, а також ті що знаходив сам) - явно мають недостатню масу для виконання функції наковальні, а також не придатний для цієї цілі конструктив. Є в цих предметах також одна спільна риса - наскрізний отвір з вибірками з однієї сторони ( для чого така вибірка - ума не приложу).
Тож, все таки, на мою думку - ті предмети, мали якесь інше практичне призначення. Яке саме - нажаль, не знаю. Але предмет ,,серійний" для тих часів, так як є регулярною знахідкою, разом з залізяччям КР.
P.S. Останнє фото наковаленки з обмежувачами, та тримачем, яке ви привели для прикладу - це вже дуже сучасна інтерпретація ,,бабки".
Але ми з вами говоримо трохи про старіші часи і там точно користувались саме класичним методом.
Чесно кажучи вже не пам'ятаю - чи то був носок від коси, чи якась інша приблуда...
Але що таке КРовська коса знаю - знаходив.
Знаю, що це не доказ - але інтуїтивно (нутром) чую, що предмет з теми не ,,бабка" для копання коси 😼...
Хоча - чого тільки в цьому світі не буває 🤔...
іноді знайдеш щось незрозуміле і думаєш: ,,ну мені б хоч ненадовго перенестись в той час, щоб хоч одним оком глянути - як ви предки і для чого цю річ використовували....."
Та нажаль подорожі в часі недосяжні...
Але, якщо автор читає тему - думаю його не затруднить надати вам розміри.
(Язик чешеться запитати - а навіщо вам розміри?
Розумію, що не моя справа, але ж таки цікаво - що ви там надумали...😄).