25.07.2024
Доброго ранку 
Такі вироби зустрічаються.дуже часто..і це ніякі не гарди..вони бувають трохи тонші трохи товщі.і зустрічаються на місці вітряків...і вони тоже не відносяться до ковальських молотків...це від жорон
25.07.2024Answer poljanyn
Це моя така думка...тому що в мене їх лежить до двох десятків.і в усіх них характерний вигин і копитна проушина для цвяха.а товща частина шпонкоподібної форми...
З повагою
Modified by author 25.07.2024
Answers: 0
Answers: 1
25.07.2024
Вітаю.
Не гарда - але, що це за предмет, та яке його призначення - також до цього часу не розгадав. Цікава особливість полягає в тому, що доводилось неодноразово підіймати цей предмет саме по періоду КР (для доказу додаю одне з власних фото, на ньому даний предмет виділив жовтим кольором).
 Можливо хтось Із колег володіє інформацією про даний предмет...
25.07.2024Author
Дякую за відповіді,найдені теж по періоду кр, по картах вітряків там не було,але все може бути.
25.07.2024
От клятий Т9 - замість вас вписав слово ,,поселенні".
Відкоригуйте повідомлення, та приберіть це слово - законодавство забороняє кому попало натхненно нишпорити по поселеннях.
25.07.2024
Частенько попадають на середньовічних хатах.Є версія що це завіс від дверей.Хотя хто його зна.
25.07.2024
ІМХО дві зламані вузькі ковадла для відбивання коси, так би мовити бабки зі столиком (майданчиком для коси). На фото сучасний аналог, а на відео показаний спосіб роботи на ковадлі. З повагою.

25.07.2024
Kopartel, вітаю.
Ви ж знаєте - я з повагою відношусь до вас, та завжди прислухаюсь до вашої думки - але, цього разу, в мене є деякі сумніви стосовно ваших міркувань, про призначення даного предмета.
 Дозвольте озвучу, чому - сам чудово знаю, що таке так звана ,,бабка" для клепання коси, та особисто вмію нею користуватись. Тож, звідси випливає й розуміння того, що даний предмет чисто технічно не підходить для клепання коси: а саме - ,,бабка" повинна мати достатню масу, щоб виконати функцію ,,наковаленки". А також повинна мати досить широкі плечі-опори в нижній частині, перед вістрям (під ,,плечі-опори" підкладується металева ,,шайба-пластина" для збільшення площі опори, а загострений наконечник вбивається в дерев'яну основу тримач, грубо кажучи в пень).
  Дані ж предмети (знахідки з теми автора, а також ті що знаходив сам) - явно мають недостатню масу для виконання функції наковальні, а також не придатний для цієї цілі конструктив. Є в цих предметах також одна спільна риса - наскрізний отвір з вибірками з однієї сторони ( для чого така вибірка - ума не приложу).
 Тож, все таки, на мою думку - ті предмети, мали якесь інше практичне призначення.  Яке саме - нажаль, не знаю. Але предмет ,,серійний" для тих часів, так як є регулярною знахідкою, разом з залізяччям КР.

P.S. Останнє фото наковаленки з обмежувачами, та тримачем, яке ви привели для прикладу - це вже дуже сучасна інтерпретація ,,бабки".
25.07.2024Answer КОТок
Kopartel, вітаю. Ви ж знаєте - я з повагою відношусь до вас, та завжди прислухаюсь до вашої думки - але, цього разу, в мене є деякі сумніви стосовно ваших міркувань, про призначення даного предмета.  Дозвольте озвучу, чому - сам чудово знаю, що таке так звана ,,бабка" для клепання коси, та особисто вмію нею користуватись. Тож, звідси випливає й розуміння того, що даний предмет чисто технічно не підходить для клепання коси: а саме - ,,бабка" повинна мати достатню масу, щоб виконати функцію ,,наковаленки". А також повинна мати досить широкі плечі-опори в нижній частині, перед вістрям (під ,,плечі-опори" підкладується металева ,,шайба-пластина" для збільшення площі опори, а загострений наконечник вбивається в дерев'яну основу тримач, грубо кажучи в пень).   Дані ж предмети (знахідки з теми автора, а також ті що знаходив сам) - явно мають недостатню масу для виконання функції наковальні, а також не придатний для цієї цілі конструктив. Є в цих предметах також одна спільна риса - наскрізний отвір з вибірками з однієї сторони ( для чого така вибірка - ума не приложу).  Тож, все таки, на мою думку - ті предмети, мали якесь інше практичне призначення.  Яке саме - нажаль, не знаю. Але предмет ,,серійний" для тих часів, так як є регулярною знахідкою, разом з залізяччям КР.    P.S. Останнє фото наковаленки з обмежувачами, та тримачем, яке ви привели для прикладу - це вже дуже сучасна інтерпретація ,,бабки".
КОТок, вітаю. На своїй версії я не наполягаю, це моє припущення. Насправді великої ваги та ширини бабки не потрібно, сучасні бабки з пружинами зовсім маленькі та легкі, і мають дуже вузьку площу для удару, а маленькі тому, що при клепанні кіс, як ви знаєте, великої сили удару не потрібно, головне, щоб коса не сходила з ковадла. Можливо, знаючі приєднаються до обговорення.
25.07.2024Answer Kopartel
Сучасні бабки (набірні) бачив- так, там використовують трохи інший підхід для нанесення клепу (розвиток прогресу - вдосконалює процеси).
Але ми з вами говоримо трохи про старіші часи і там точно користувались саме класичним методом.
25.07.2024Answer КОТок
Kopartel, вітаю. Ви ж знаєте - я з повагою відношусь до вас, та завжди прислухаюсь до вашої думки - але, цього разу, в мене є деякі сумніви стосовно ваших міркувань, про призначення даного предмета.  Дозвольте озвучу, чому - сам чудово знаю, що таке так звана ,,бабка" для клепання коси, та особисто вмію нею користуватись. Тож, звідси випливає й розуміння того, що даний предмет чисто технічно не підходить для клепання коси: а саме - ,,бабка" повинна мати достатню масу, щоб виконати функцію ,,наковаленки". А також повинна мати досить широкі плечі-опори в нижній частині, перед вістрям (під ,,плечі-опори" підкладується металева ,,шайба-пластина" для збільшення площі опори, а загострений наконечник вбивається в дерев'яну основу тримач, грубо кажучи в пень).   Дані ж предмети (знахідки з теми автора, а також ті що знаходив сам) - явно мають недостатню масу для виконання функції наковальні, а також не придатний для цієї цілі конструктив. Є в цих предметах також одна спільна риса - наскрізний отвір з вибірками з однієї сторони ( для чого така вибірка - ума не приложу).  Тож, все таки, на мою думку - ті предмети, мали якесь інше практичне призначення.  Яке саме - нажаль, не знаю. Але предмет ,,серійний" для тих часів, так як є регулярною знахідкою, разом з залізяччям КР.    P.S. Останнє фото наковаленки з обмежувачами, та тримачем, яке ви привели для прикладу - це вже дуже сучасна інтерпретація ,,бабки".
P.S. На вашому фото, біля предмета обведеного жовтим колом, знаходиться кінчик від коси?
Дякую за діалог.
Чесно кажучи вже не пам'ятаю - чи то був носок від коси, чи якась інша приблуда...
Але що таке КРовська коса знаю - знаходив.
    Знаю, що це не доказ - але інтуїтивно (нутром) чую, що предмет з теми не ,,бабка" для копання коси 😼...
Хоча - чого тільки в цьому світі не буває 🤔...
25.07.2024Answer КОТок
Дякую за діалог. Чесно кажучи вже не пам'ятаю - чи то був носок від коси, чи якась інша приблуда... Але що таке КРовська коса знаю - знаходив.     Знаю, що це не доказ - але інтуїтивно (нутром) чую, що предмет з теми не ,,бабка" для копання коси 😼... Хоча - чого тільки в цьому світі не буває 🤔...
Гарна колекція. Щоб точно знати, що воно таке, треба було жити в ті часи.
Гарна колекція. Щоб точно знати, що воно таке, треба було жити в ті часи.
Оце ви прямо в мої думки заглянули - 
іноді знайдеш щось незрозуміле і думаєш: ,,ну мені б хоч ненадовго перенестись в той час, щоб хоч одним оком глянути - як ви предки і для чого цю річ використовували....."
  Та нажаль подорожі в часі недосяжні...
Answers: 2
25.07.2024
Хто має під рукою ці деталі.якщо можна розміри від ширшого кінця до центра прорізу..
Хто має під рукою ці деталі.якщо можна розміри від ширшого кінця до центра прорізу..
Нажаль, даних предметів у мене вже немає...
Але, якщо автор читає тему - думаю його не затруднить надати вам розміри.
    (Язик чешеться запитати - а навіщо вам розміри?
 Розумію, що не моя справа, але ж таки цікаво - що ви там надумали...😄).
25.07.2024
А мені якось в селі один дід казав що це шматки оковки з воза, я їх на місті старої кузні півтора десатка назбирав
25.07.2024Answer Vlad-r
А мені якось в селі один дід казав що це шматки оковки з воза, я їх на місті старої кузні півтора десатка назбирав
Наврядчи - на старих возах дійсно були елементи металевої оковки - але для цього використовували так звану ,,шинку" (пластінчатий і тонший метал, ніж дані зразки з теми. Бо як пооббивати віз даними предметами - коні, чи воли - на коліна від ваги впали б).
25.07.2024
І по всьому видно .що воно терло щось...також підтверджую те що знахідки в більшості чк..але там були і млини
І по всьому видно .що воно терло щось...також підтверджую те що знахідки в більшості чк..але там були і млини
На вашому фото бачу предмети схожі на підресорник.
25.07.2024Author
Нажаль зараз в дорозі , ввечері фото з розмірами зроблю.
25.07.2024
Часто попадаються на середньовічних хатах
Цікава версія.Але щось не дуже схоже на ніж.
Answers: 3
Want to add a message?
To participate in the discussion, please log in.
SearchClose
Cookies
We use essential cookies for the proper functioning of the website and additional ones to make interaction with the site as convenient as possible. It helps us personalize your user experience as well as obtain analytical information to improve the service. If you agree to accept all cookies, click "Accept all"; if not, click "Only essential". To learn more, view the Cookie Policy.