VasylK54
VasylK54
23 August 2024, 08:37

Допоможіть визначити походження старовинної чайної ложки

Допоможіть визначити походження старовинної чайної ложки

Добрий день, шановні колеги!
Допоможіть, будь-ласка, визначити, що це за чайна ложка. Клеймо ВМ (чи DM). В інтернеті інформації багато щодо таких - версії тих, хто продає, від першої, другої світових війн, до Німеччини, Чехословаччини більш пізнього періоду. В одних джерелах мельхіор, в інших латунь або бронза. Хто розбирається в металевому посуді, прошу Вашу експертну думку, щодо того, яке походження приблизно цієї ложки, країну-виробника

, період та, за можливості, цікаво почути думки щодо орієнтовної вартості (якщо вирішу викласти її, щоб приблизно розуміти стартову/бліц ціну).
З повагою до Вас

23.08.2024
Добрий день.
Клеймо ВМ - БУНТМЕТАЛЛ (нем. Buntmetall). В быту — все металлы, кроме железа и благородных металлов. В фалеристике — сплавы бронз и латуней, то есть итоговые сплавы не белого цвета .
Цены практически нет.

Ложка ВМ
23.08.2024AuthorAnswer minelaboff
Здравствуйте! Спасибо Вам, что ответили на мою тему. Значит, я так понял, можно указывать как мельхиор. Не знал про Бунтметалл, спасибо Вам, это очень интересно. По цене, печаль, я так понял, лучше себе оставить. Это немецкого производства ложка, если я, правильно понял. Очень интересно примерный период знать. Спасибо Вам ещё раз!
С ув.
Answers: 0
Answers: 1
Yarda2280
23.08.2024
Клеймо ВМ  трактують по різному в Польщі означає "biały metal" - білий метал. Як правило крім клейма ВМ ставили ще клеймо фірми.
Як приклад.
24.08.2024AuthorAnswer Yarda
Душе цікаво. Дякую Вам за Ваш коментар. Також читав про білий метал версію. А як же визначити, що в мене саме за ложка, питання не просте. Покійний дід десь знайшов, а де, вже не спитати в нього. Бачите, там клейма фірми не видно. Тож скоріше, не польського виробництва ложка, а німецького мабуть (за формою бачив аналогічні такі німецькі).
З повагою
Want to add a message?
To participate in the discussion, please log in.
SearchClose
Cookies
We use essential cookies for the proper functioning of the website and additional ones to make interaction with the site as convenient as possible. It helps us personalize your user experience as well as obtain analytical information to improve the service. If you agree to accept all cookies, click "Accept all"; if not, click "Only essential". To learn more, view the Cookie Policy.