КОТок
КОТок
1 October 2024, 22:07

Наслідування денарію?

Наслідування денарію?
Вітаю.
Будь ласка, підкажіть - чи є дана монета наслідуванням?
  Завчасно вдячний за допомогу.
(За якість фото вибачте - на даний момент, є лише такі в розпорядженні).

01.10.2024
Наслідування Марку Аврелію це точно. Питання як на мене є по автентичності монети.
01.10.2024AuthorAnswer master223
Наслідування Марку Аврелію це точно. Питання як на мене є по автентичності монети.
Монета сто відсотків з поля - люті окисли знімались електролізом, в процесі чистки стало зрозуміло, що сама монета явно не з такого металу, як звичайні оригінальні римські денарії.
Answers: 0
Answers: 1
sagit15717
01.10.2024Adept
Наслідування, але має вигляд свіжого литва. Маю великі сумніви щодо аутентичності. Ще й метал - бронза?
01.10.2024Author
master223
sagit
Панове, дуже вдячний вам за допомогу визначення самого факту наслідування.
  А от факт того, що монети виготовлені в ті часи - мені відомий стовідсотково і доказів не потребує - бо всі предмети на фото - з землі, з поля.
 В процесі електролізу денарії не в сріблі так себе повели.
 На фото - всі ці предмети сьогодні пройшли процес електролізу (від срібла просто відійшли окисли, а наслідування, судячи з кольору, мають досить великий вміст міді в сплаві).
Modified by author 02.10.2024
02.10.2024Author
Шановний пане sagit - потрібна ще ваша порада - я передивився каталог наслідувань, знайшов здається такий реверс (та сторона, де зображена богиня). Але аверс, мабуть інший - проконсультуйте, будь ласка, по моїм здогадкам.
  P.S. До речі - ця монета також з тих країв, що й в каталозі.
02.10.2024
Цей що Ви обвели - наслідування Коммоду. А у Вашому випадку - Марку Аврелію.
sagit15717
02.10.2024Adept
Штемпелі аверсів та реверсів, з тих, що були в наявності у майстра під рукою, могли комбінуватись як завгодно.
02.10.2024Author
Шановний master, та шановний sagit - ще раз щиро дякую вам за допомогу.
 Тепер все стає на свої місця - тому що передивившись тисячі зображень в каталозі, не міг знайти аналогічного співпадіння в одній монеті по аверсу і реверсу. А якщо могли комбінуватись - то цим все пояснюється.
02.10.2024Author
Дозвольте ще питання - реверси, що цієї монети, що монети з каталога настільки ідентичні, до мілких деталей - це одноштемпельні реверси?
02.10.2024AuthorAnswer sagit
Так, очевидно одноштемпельні.
В черговий раз дякую за допомогу.
    І на останок, підкажіть - ці монети ,,виливалися", чи чеканились?
sagit15717
02.10.2024AdeptAnswer КОТок
Срібні наслідування карбувались.
Також відомі лімесні копії наслідувань, які відливались.
У Вашому випадку я бачу бронзу, але поверхня ну зовсім не така, яка має бути у бронзи, з якої змили товстий шар оксидів.
Треба було робити фото до чищення, може і не було б питань.
Ви все вірно говорите - повністю з вами погоджуюсь...
Нажаль, деякі дії робляться спонтанно, не врахувавши той момент, що не всі денарики в бруді, виявляться срібними. Частіше за все, дуже тяжкі накипи, легко знімаються електролізом і отримуються чистенькі, гарненькі денарики придатні для ідентифікації ( але прорахувати, що з під бруду з'являться два наслідування в іншому сплаві з одного поля - було не можливо наперед...).
     Доки писав - виникло ще одне питання: разом з цим реверсом, є ще два таких в каталозі - всі три з однієї географічної місцевості. Ці наслідування теоретично могли виготовлятись ,,місцевими майстрами" ?
02.10.2024Author
Ще маю думку, що дана монета, може бути плакованою - по гурту з однієї сторони є щось на зразок відсутності значної частини поверхні гурту (тонкий слой). Таке враження, що той кусок відслоївся і втратився.
sagit15717
02.10.2024Adept
Складно по картинках розбиратись.
Ну так, схоже, що плаковане.
Але поверхня тоді має бути срібною.
02.10.2024Author
Так - поверхня мабуть і є з низькопробного срібла, а краснота на поверхні з'явилась після електролізу - такий ефект також спостерігається при електролізі деяких низькопробних срібних середньовічних солідів.
02.10.2024Author
Доречі - в каталозі, в описі до монети також вказано: що він бронзовий, плакований сріблом.
02.10.2024Author
Пане sagit - щиро дякую вам за допомогу, витримку і терпіння ( я чудово розумію, як я вже з цими наслідуваннями, кажучи м'яко, ,,піднадоїв" - але цю  чергову загадку-знахідку дуже хотілось розгадати)...
sagit15717
02.10.2024Adept
Ну тоді це точно плаковане, бо вони йдуть серіями.
Дякую за інформацію - з цікавістю почитаю.
Дуже вдячний за статтю -  настільки все чітко і зрозуміло, що навіть я тепер розумію чому це наслідування відноситься до так званої ,,другої хвилі", чому воно плаковане, чому срібло низькопробне, чому всі три з одного географічного ареалу, та часового проміжку, чому ,,впізнаваний" портрет імператора і чому дане наслідування ніяк не може відноситись до ,,першої хвилі"...
   Дякую - інформація дуже корисна для мене.
Modified by author 03.10.2024
Answers: 2
Want to add a message?
To participate in the discussion, please log in.
SearchClose
Cookies
We use essential cookies for the proper functioning of the website and additional ones to make interaction with the site as convenient as possible. It helps us personalize your user experience as well as obtain analytical information to improve the service. If you agree to accept all cookies, click "Accept all"; if not, click "Only essential". To learn more, view the Cookie Policy.