толянич81
толянич81
12 January, 22:25

Залізний браслет на визначення.

Залізний браслет на визначення.
Вітаю, сьогодні в лісі підняв такий залізний браслет, підкажіть будь-ласка до якої культури належить. Наперед дякую, з повагою.

13.01, 01:22Answer Musat
КР  І це мабуть кільце від вудил
Вітаю.
Пане Musat - не те щоб я хотів сперечатись з вами до хрипоти і до піни з рота.... Але все ж запитаю, для заспокоєння власної цікавості - а чи не завеликий розмір цього предмета, як для кільця від вудил? Та й здається - там в районі стика, кінці обруча, не з'єднані в торець (в одне ціле кільце), а один повз інший (в нахлест) заходять по пару сантиметрів. 
  А ще ,,орнамент" на лицьовій стороні, у вигляді перпендикулярних рисок по відношенню до довжини всього предмета....
  А чи не браслет це раптом...?
          Авторе, вибачте що перепитую, але - ви впевнені що предмет саме з ,,заліза", а не якогось кольорового сплаву?
Modified by author 13.01, 01:23
Answers: 0
Answers: 1
Musat3899
13.01, 01:29
Ні , років 14 разом з вудилами , шпорами, стременами КР в лісі випадково виявили лісники речовий скарб ))  Орнамент був трохи інший, псевдоскручування. Що здивувало, чому такі великі кільця на вудилах 🤔
А заходять кінці , можливо лопнув від часу ?
Хоча зустрічаються і залізні браслети - в той час любий метал та робота коваля коштувала якихось <грошей>
13.01, 01:47Answer Musat
Ні , років 14 разом з вудилами , шпорами, стременами КР в лісі випадково виявили лісники речовий скарб ))  Орнамент був трохи інший, псевдоскручування. Що здивувало, чому такі великі кільця на вудилах 🤔 А заходять кінці , можливо лопнув від часу ? Хоча зустрічаються і залізні браслети - в той час любий метал та робота коваля коштувала якихось <грошей>
А може ви й праві (тоді вибачайте, що перепитав у вас) просто ніколи не бачив таких здорових кілець у вудилах - а ось понишпорив у неті - знайшов таке фото яке мене трохи здивувало... Але ж фото є - і проти цього вже не попреш...
    Вибачайте мою цікавість - але краще перепитати у людини яка це знає, щоб щось впевнено зрозуміти самому...
Musat3899
13.01, 01:52Answer КОТок
А може ви й праві (тоді вибачайте, що перепитав у вас) просто ніколи не бачив таких здорових кілець у вудилах - а ось понишпорив у неті - знайшов таке фото яке мене трохи здивувало... Але ж фото є - і проти цього вже не попреш...     Вибачайте мою цікавість - але краще перепитати у людини яка це знає, щоб щось впевнено зрозуміти самому...
Самому цікаво .
🤝
13.01, 07:56Author
Вітаю, дякую що приділили увагу моїй темі. Я багато бачив різних вудил КР, але з такими великими кільцями не зустрічав. Матеріал точно залізо, більш за все це браслет, якщо його розігнати щоб кінці співпадали, то діаметр буде ще більший. З повагою.
13.01, 07:58Author
На фото діаметр кільця вудил набагато менший ніж діаметр знайденого мною предмета.
13.01, 11:31
Толянич81, якщо уважно розглянути предмет, то всі його параметри (форма, розмір, орнамент, а особливо форма поперечного січення - пласка внутрішня поверхня і випукла зовнішня) - все вказує на те, що це браслет. 
Єдине, що здається не типовим - то це лише матеріал ,,залізо".  Але вище, пан Musat згадував, що зустрічаються і залізні браслети. А чому б ,,ні" - можливо якийсь суворий, брутальний мен,  віддавав перевагу саме браслету з заліза, а не якомусь ніжно-гламурному цяцькуванню.
 Я також не знаходив залізних браслетів - але я чітко розумію, що мій власний досвід - це аж ніяк не показник.
  Ще одне питання, яке трохи мене бентежить - досить гарний стан поверхні, як для заліза КР (зазвичай всі залізні предмети КР, мають досить товстий шар ржавчини).
 По вашим фото - товстих шарів ржавчини, начебто не помітно.
 Цікавий предмет - ,,з наскоку" не піддається легкій ідентифікації...
Answers: 5
13.01, 11:39Author
Я його почистив металічною щіткою, та і в лісі знайдений, тому і стан гарний. Наші лісові грунти добре зберігають древнє залізо.  На рахунок того що він залізний, то я і шийну гривню залізну недавно піднімав.
13.01, 12:12
Що правда  - переглянув власні знахідки залізних предметів КР, і таки заради правди, слід признати, що трапляються іноді залізні КРовські предмети, на яких була майже відсутня ржавчина. Як ось, для прикладу - кований риболовний гачок тогочасний (взагалі не проходив процедуру чистки). І кований КРовський ключ від замка, з орнаментом (лише місцями був якийсь незрозумілий, біласий - схожий на кальцієві відкладення наліт і майже не було відкладень ржавчини).
    Одні протиріччя - сам задаю питання - і сам знаходжу на них відповіді...
Musat3899
13.01, 12:22
В період КР, як і античності і часи вікінгів активно використовувся спосіб електролізу , для обміднення заліза . У греків ,римлян цвяхів для обшивки кораблів.
Досить часта знахідка залізні сюльгами IX-XI ст., для верхнього одягу. То чому б не могло бути браслетів , очілля на голову і тд. ?
І доречі, браслети могли носити поверх одягу, як пластинчасті в наручі для рукавів , інша назва вроді ухвати, обхвати, чи як воно.
І да , згадав , ще однин спосіб використання, на поясі збоку могло носитися, а от для чого потрібно вам вгадати 😎 ) варягі , варягі
Musat3899
13.01, 12:22
В період КР, як і античності і часи вікінгів активно використовувся спосіб електролізу , для обміднення заліза . У греків ,римлян цвяхів для обшивки кораблів.
Досить часта знахідка залізні сюльгами IX-XI ст., для верхнього одягу. То чому б не могло бути браслетів , очілля на голову і тд. ?
І доречі, браслети могли носити поверх одягу, як пластинчасті в наручі для рукавів , інша назва вроді ухвати, обхвати, чи як воно.
І да , згадав , ще однин спосіб використання, на поясі збоку могло носитися, а от для чого потрібно вам вгадати 😎 ) варягі , варягі
13.01, 13:02Author
Те що браслет можна сказати визначили. Період КР, чи щось інше?
13.01, 13:02Author
Те що браслет можна сказати визначили. Період КР, чи щось інше?
Want to add a message?
To participate in the discussion, please log in.
SearchClose
Cookies
We use essential cookies for the proper functioning of the website and additional ones to make interaction with the site as convenient as possible. It helps us personalize your user experience as well as obtain analytical information to improve the service. If you agree to accept all cookies, click "Accept all"; if not, click "Only essential". To learn more, view the Cookie Policy.