Вітаю, сьогодні в лісі підняв такий залізний браслет, підкажіть будь-ласка до якої культури належить. Наперед дякую, з повагою.
Send a request on the topic
Залізний браслет на визначення.
Залізний браслет на визначення.
Report a comment
Your request has been sent
You have already sent a request
Delete message from ?
І це мабуть кільце від вудил
Пане Musat - не те щоб я хотів сперечатись з вами до хрипоти і до піни з рота.... Але все ж запитаю, для заспокоєння власної цікавості - а чи не завеликий розмір цього предмета, як для кільця від вудил? Та й здається - там в районі стика, кінці обруча, не з'єднані в торець (в одне ціле кільце), а один повз інший (в нахлест) заходять по пару сантиметрів.
А ще ,,орнамент" на лицьовій стороні, у вигляді перпендикулярних рисок по відношенню до довжини всього предмета....
А чи не браслет це раптом...?
Авторе, вибачте що перепитую, але - ви впевнені що предмет саме з ,,заліза", а не якогось кольорового сплаву?
А заходять кінці , можливо лопнув від часу ?
Хоча зустрічаються і залізні браслети - в той час любий метал та робота коваля коштувала якихось <грошей>
Вибачайте мою цікавість - але краще перепитати у людини яка це знає, щоб щось впевнено зрозуміти самому...
🤝
Єдине, що здається не типовим - то це лише матеріал ,,залізо". Але вище, пан Musat згадував, що зустрічаються і залізні браслети. А чому б ,,ні" - можливо якийсь суворий, брутальний мен, віддавав перевагу саме браслету з заліза, а не якомусь ніжно-гламурному цяцькуванню.
Я також не знаходив залізних браслетів - але я чітко розумію, що мій власний досвід - це аж ніяк не показник.
Ще одне питання, яке трохи мене бентежить - досить гарний стан поверхні, як для заліза КР (зазвичай всі залізні предмети КР, мають досить товстий шар ржавчини).
По вашим фото - товстих шарів ржавчини, начебто не помітно.
Цікавий предмет - ,,з наскоку" не піддається легкій ідентифікації...
Одні протиріччя - сам задаю питання - і сам знаходжу на них відповіді...
Досить часта знахідка залізні сюльгами IX-XI ст., для верхнього одягу. То чому б не могло бути браслетів , очілля на голову і тд. ?
І доречі, браслети могли носити поверх одягу, як пластинчасті в наручі для рукавів , інша назва вроді ухвати, обхвати, чи як воно.
І да , згадав , ще однин спосіб використання, на поясі збоку могло носитися, а от для чого потрібно вам вгадати 😎 ) варягі , варягі
Досить часта знахідка залізні сюльгами IX-XI ст., для верхнього одягу. То чому б не могло бути браслетів , очілля на голову і тд. ?
І доречі, браслети могли носити поверх одягу, як пластинчасті в наручі для рукавів , інша назва вроді ухвати, обхвати, чи як воно.
І да , згадав , ще однин спосіб використання, на поясі збоку могло носитися, а от для чого потрібно вам вгадати 😎 ) варягі , варягі