КОТок
КОТок
15 January, 15:18

Допоможіть ідентифікувати предмет скіфських часів.

Допоможіть ідентифікувати предмет скіфських часів.
Доброго дня, шановна спільнота, колеги, знавці.
Пару років тому, під час чергового виходу, трапився мені бронзовий предмет, у формі каплевидного, овального кільця, з виступаючим над поверхнею крючком (гусачком), на гострішій стороні кілечка. 
Супутнім матеріалом, були лише виключно предмети скіфських часів. Покрутивши в руках цей предмет і вирішивши, що можливо, він не зовсім цілий і гачок, можливо, мав ще якесь продовження - я положив його в коробку з незрозумілими предметами, де він спокійно пролежав до цих днів...
  Але, пару днів тому, знов трапилась аналогічна знахідка (цього разу матеріал вже не бронза, а залізо) і також виключно з супутніми предметами по скіфам.
    Так як є два, ідентичні за формою предмети - стає очевидним, що предмет є не уламком чогось, а саме окремим ("серійним" так би мовити) виробом тих часів і певно, має своє, конкретне призначення, для якогось цільового застосування...
    Тому, якщо хтось володіє інформацією, що до ідентифікації і практичного призначення даного конструктиву предмета - поділіться, будь ласка, своїми знаннями. Буду дуже вдячний людям, які допоможуть докопатись до істини. Бо не можу знайти спокою - доки є питання, та не має остаточної відповіді...😀

Answers: 0
15.01, 20:08Author
Дякую, пане voloddimir_32.
Нажаль, поки що в науковій літературі, повністю аналогічних зображень не знайшов.
 Але в одній з праць є опис схожих кілець з стилізованими під пташині голови гачками:
15.01, 20:15Answer КОТок
Будь ласка. Пошукайте в проданих лотах. В науковій літературі теж бачив аналогічні. Будеть час спробую пошукати.
Answers: 1
07.06, 23:11Author
Трапився на очі допис фон Musata, в темі іншої людини - і то таки була відповідь і на моє питання...
  Дякую фон Musat.
Отак от буває: випадково надибана вами інформація - була перенадибана випадково мною і також стала в пригоді....
   Мабуть таки в цьому житті не буває кришталево чистих випадковостей - кругом трішки ,,підмішано" лукавого замислу Творця...)))
Modified by author 07.06, 23:16
Want to add a message?
To participate in the discussion, please log in.
SearchClose
Cookies
We use essential cookies for the proper functioning of the website and additional ones to make interaction with the site as convenient as possible. It helps us personalize your user experience as well as obtain analytical information to improve the service. If you agree to accept all cookies, click "Accept all"; if not, click "Only essential". To learn more, view the Cookie Policy.