Доброго дня, шановна спільнота, колеги, знавці.
Пару років тому, під час чергового виходу, трапився мені бронзовий предмет, у формі каплевидного, овального кільця, з виступаючим над поверхнею крючком (гусачком), на гострішій стороні кілечка.
Супутнім матеріалом, були лише виключно предмети скіфських часів. Покрутивши в руках цей предмет і вирішивши, що можливо, він не зовсім цілий і гачок, можливо, мав ще якесь продовження - я положив його в коробку з незрозумілими предметами, де він спокійно пролежав до цих днів...
Але, пару днів тому, знов трапилась аналогічна знахідка (цього разу матеріал вже не бронза, а залізо) і також виключно з супутніми предметами по скіфам.
Так як є два, ідентичні за формою предмети - стає очевидним, що предмет є не уламком чогось, а саме окремим ("серійним" так би мовити) виробом тих часів і певно, має своє, конкретне призначення, для якогось цільового застосування...
Тому, якщо хтось володіє інформацією, що до ідентифікації і практичного призначення даного конструктиву предмета - поділіться, будь ласка, своїми знаннями. Буду дуже вдячний людям, які допоможуть докопатись до істини. Бо не можу знайти спокою - доки є питання, та не має остаточної відповіді...😀
Нажаль, поки що в науковій літературі, повністю аналогічних зображень не знайшов.
Але в одній з праць є опис схожих кілець з стилізованими під пташині голови гачками:
Дякую фон Musat.
Отак от буває: випадково надибана вами інформація - була перенадибана випадково мною і також стала в пригоді....
Мабуть таки в цьому житті не буває кришталево чистих випадковостей - кругом трішки ,,підмішано" лукавого замислу Творця...)))