Matwiys
Matwiys
26 February, 19:40

Питання по миш'яковій міді з сурмою та гава-голіградському кельту

Питання по миш'яковій міді з сурмою та гава-голіградському кельту
Доброго часу. Хто знає, де можна розшукати інформацію про аналізи досліджень мідних сплавів та бронзи, яку використовувала гава-голіградська культура або інші культури подібного періоду ? Можливо якась книга є відома або щось таке. Це найбільше цікавить. 

В лабораторії університету разом з викладачем досліджуємо мій оплавок, з якого сокиру виготовили. А потім саму сокиру ще дослідимо(колись виставляв на визначення).
Цікавий зразок: миш'якова мідь з сурмою в якому практично немає олова. В деяких ділянках оплавка олова взагалі немає. Є трішки свинцю.
Склад патини оплавка містить 10-17% миш'яку в деяких місцях.
Гава-голігради це пізня бронза, там вже олово набувало популярності, а тут отакий дисонанс.
Сплав перемішували нерівномірно тому в різних місцях різні концентрації речовин. Знайшов на заході України. І нам цікаво чи в нашому "карпатському металургійному центрі" чи в якомусь балтійському руду видобули колись. Але це вже зрозуміємо потім.

vkf772456
02.03, 23:18
Вітаю.  Якщо ви досліджуєте цю тему на базі університету, то напевно ж знаєте і маєте доступ до відповідних наукових джерел. Я б, на вашому місці, шукав не тільки у археологічних вісниках, а й літературі по історії металургії.  Зараз не можу пригадати прізвище доктора технічних наук з Харкова, який написав цікаву книжку про розвиток металургії, починаючи з прадавніх часів. Намагаюсь пригадати, щось на кшталт Грабов.
03.03, 18:44AuthorAnswer vkf77
Бажаю здоров'я! Обов'язково пошукаю щось доступне про історію та розвиток металургії)
Може Грабовський ? Є Андрій і Роман, теж доктори технічних наук. Як мінімум, так каже інтернет.
vkf772456
03.03, 19:05Answer Matwiys
Додаткова інформація по цій людині.  Він був професором Харківського політехнічного інституту.  Призвіще під певним  сумнівом.  Я з ним не спілкувався, хоча сусіди, він багато років працював у Китаї, допомогав розвивати там металургію, тут майже не з'являвся.  Спілкувались трохи з дітьми, мали з ними певні справи.
Answers: 0
Answers: 1
02.03, 23:25
Доброго і вам!
Молодчина! Що ще додати... Лайкнув тему аби люди заходили та бачили, що можна не лише в компі сидіти та копати без цілі і зацікавленості.  Про склад металів археологічних знахідок бачив багато статей і в різні часи. Якщо знайду, обов`язково підтримаю інформацією.
03.03, 18:59AuthorAnswer КАПІТАН ZELENY
Дякую) 
Скоро їду в інше місто на дослідження, тому найцікавіші експерименти ще попереду.
Шкода, що про гава-голіградів і хім.склад ще нічого не знайшов, але не біда. Зате своє буде :) 
Якщо вдасться все реалізувати, то постараюсь оформити тут статтю по тому.
03.03, 18:57
Є стаття про склад і структуру виробів з миш`якової міді аналогічного часу. Але то по культурам приуралля та степовиків.
03.03, 19:00AuthorAnswer КАПІТАН ZELENY
Гадаю, також була б корисною.
07.03, 12:49AuthorAnswer КАПІТАН ZELENY
Пробігся очима по їхній роботі і це справді корисно буде для мене. Дякую.
08.03, 00:34AuthorAnswer КАПІТАН ZELENY
Як казали колись: "Ми на грані прориву".
В одному з двох моїх оплавків(частини основного великого) ми знайшли радіоактивний технецій (⁴³Тс), який в природних умовах, на Землі, не зустрічається. Не в патині, а саме в чистому сплаві. Помилки бути не може.
Чат джпт каже, що поки немає ні одного дослідження артефактів в якому б знайшли цей елемент через його рідкість.
Значить скоро буде одне таке :)
Modified by author 08.03, 00:35
08.03, 20:47AuthorAnswer КАПІТАН ZELENY
Доброго часу! Вірогідність вкрай мала, як каже науковець. 
В трьох вимірах поспіль на видимій ділянці 200, 200 і 600мкм він присутній. Не думаю, щоб так в ряд кілька разів прилад за 500тис.$ помилявся... Туди і перстень родини Хмельницьких на дослідження привозоли колись :)
Answers: 2
03.03, 20:41
Всім привіт! В СССР -був професор Грибов В.І.,але він займався двигунами внутрішнього згоряння, першими автомобілями  1928 рік- це точно, є його робота,а от стосовно металургії  -не відомо.
07.03, 12:52AuthorAnswer bylin
Привіт! В будь якому разі, дякую за інформацію)
Want to add a message?
To participate in the discussion, please log in.
SearchClose
Cookies
We use essential cookies for the proper functioning of the website and additional ones to make interaction with the site as convenient as possible. It helps us personalize your user experience as well as obtain analytical information to improve the service. If you agree to accept all cookies, click "Accept all"; if not, click "Only essential". To learn more, view the Cookie Policy.