zbk
zbk
12 April, 11:33

Сокира козацька

Сокира козацька
Доброго дня шановні. Ось трапилась мені така сокира, хотів би Вашої думки дізнатись якого періоду ця сокира ? Може кому траплялась така . Вага 500 грам. Супутні знахідки це півтораки 1600 років. Буду дуже вдячний за відповідь.

Musat3899
12.04, 23:56
Хіба Войска Кубанського в Російській імператорській армії 19 ст. - робоча сокира 19 ст.
Answers: 0
13.04, 01:05
Яка ж вона армійська робоча, та ще й 19ст.,  подивіться на її розмір та вагу! :))). Кондрат'єв (власник заводу виробника та основний постачальник сокир в РІА 19-поч.20ст.) напевно, вже здригнувся від емоцій. 
Якщо знайдена на Прикарпатті (а скоріше за все так і є), то це класичного карпатського лісового топірця, поширеного від лемків та верховинців до бойків та гуцулів у 17-поч.20ст. Ковалися зазвичай з відмінної австрійської сталі (якщо цехове виробництво), або місцевими ковалями з того, що було. Спробуйте почистити в розчині лимонки та обережно щіткою, там можуть бути цікаві клейма, продасте дорожче. З повагою!
zbk25
13.04, 20:46AuthorAnswer Kolyada225
Яка ж вона армійська робоча, та ще й 19ст.,  подивіться на її розмір та вагу! :))). Кондрат'єв (власник заводу виробника та основний постачальник сокир в РІА 19-поч.20ст.) напевно, вже здригнувся від емоцій.  Якщо знайдена на Прикарпатті (а скоріше за все так і є), то це класичного карпатського лісового топірця, поширеного від лемків та верховинців до бойків та гуцулів у 17-поч.20ст. Ковалися зазвичай з відмінної австрійської сталі (якщо цехове виробництво), або місцевими ковалями з того, що було. Спробуйте почистити в розчині лимонки та обережно щіткою, там можуть бути цікаві клейма, продасте дорожче. З повагою!
Доброго вечора. Так дійсно коли я трішки підчистив там дійсно виявилось якась напис а над ним (мені так здається ) силует клейма ( може помиляюсь) , я не хотів сильно шурувати щоб незашкодити. Положив в дистильовану воду. По цьому напису можливо щось дізнатися? Дякую
Musat3899
13.04, 23:04Answer zbk
Доброго вечора. Так дійсно коли я трішки підчистив там дійсно виявилось якась напис а над ним (мені так здається ) силует клейма ( може помиляюсь) , я не хотів сильно шурувати щоб незашкодити. Положив в дистильовану воду. По цьому напису можливо щось дізнатися? Дякую
Австро-Германія , наберіть в пошуку Сокири Гусі-Лебеді
zbk25
14.04, 00:54AuthorAnswer Musat
Дякую Вам. Але я вбиваю (сокира гуси-лебіді) то мені вилазить тільки казка, є така. Але всерівно Дякую Вам
Answers: 1
Musat3899
13.04, 01:41
Де там написано що це армійська робоча сокира ? ))
Це іронія на твердження автора про <козацьку сокиру> - звичайна господарська сокира 19 , максиму кінця 18 ст.
І що то за бартка в півкіло , скільки часу єю помахаєш ? 
Валашка — Википедия
Це скоріше сокира типу балта , і вага підходить
zbk25
13.04, 08:25Author
Дякую Вам Musat та Kolyada225 за те що пройшли повз цієї теми і висловили свої думки. А сокира знайдена на заході Хмельниччини біля р. Горинь. А щодо "Козацька сокира" то це лише моє припущення, виходячи з того що поруч були півтораки і я мав на увазі Козацької доби. Ще раз Вам дякую.
zbk25
13.04, 08:27AuthorAnswer zbk
Дякую Вам Musat та Kolyada225 за те що пройшли повз цієї теми і висловили свої думки. А сокира знайдена на заході Хмельниччини біля р. Горинь. А щодо "Козацька сокира" то це лише моє припущення, виходячи з того що поруч були півтораки і я мав на увазі Козацької доби. Ще раз Вам дякую.
Я хотів написати" не пройшли"
Want to add a message?
To participate in the discussion, please log in.
SearchClose
Cookies
We use essential cookies for the proper functioning of the website and additional ones to make interaction with the site as convenient as possible. It helps us personalize your user experience as well as obtain analytical information to improve the service. If you agree to accept all cookies, click "Accept all"; if not, click "Only essential". To learn more, view the Cookie Policy.