lilpeso
lilpeso
14 April, 15:30

Українські карбованці 1995/1996 року

Українські карбованці 1995/1996 року
Маю питання, можливо хто знає. Придбав я декілька монет з сертифікатами , зважив їх та побачив що всі монети відрізняються по вазі від вказаної в каталогах (14,35г ).
Цікаво що мав вже 1 монету Грушевського і приїхала мені ще одна , перша важить 14.19г , друга 14.59г . Міг б я подумати що ваги погано зважують, проте маю монету ООН то вона важить чітко як по каталогу 28.28г
Решта всі абсолютно мають похибку (див.фото). Також цікавий факт , з всіх монет без проблем на ребрі стоїть тільки ООН, решта падають)
Також зважував звичайні обігові монети 25/50коп та 1 гривня то ваги зважують правильно , різниця всього в 0.01-0.02г від заявленого в каталогах і що допустимо для цих ваг. Зважував по декілька раз вагу по кожній монеті показує однакову, монети в нормальному стані , без забруднень, два Грушевських по стану практично однакові. До всіх є сертифікати. В кого є такі монети зважте в себе, цікаво скільки важать ваші? 
І чи були факти підробки карбованців? 

14.04, 19:58
Доброго. До КМД ці монети замовлялись за кордоном  (інформація  є в каталозі М.Загреби).   Розбіг по вазі, для прикладу: 5грн. 1998р. Успеньський собор...- 16.57 \ 17.07 (обидві з обігу);  5грн. 2002р. Мрія - 16.43 \ 16.61 (банк, обіг ); 2грн. 2015р  митрополит А. Шептицкий - 12.84 \13.02 (обидві банк). Біметалічні 5грн. різних років  коливаються в межах 0.1гр.   Були підробки дорогих монет для колекціонерів. На шкоду обігу відомо про 2грн. 1996р. "Монети Українни".
14.04, 20:23AuthorAnswer Ekaterinazzz
А в каталозі нічого не розказується про монети випуску саме 95-96 року?
Можливо маєте посилання на цей каталог? Враховуючи приклад 5 грн 1998р розуміємо що похибка може бути до 0.5г , проте цікаво чому ніде цю інформацію не вказують і по всіх каталогах вага на ці серії всюди вказана чітко 14,35г .
Answers: 0
Answers: 1
14.04, 21:43
Вага, мабуть, якась середня розрахункова вказується (це не драгметалли, де можлива навіть юстировка  важчоі заготовки). За мон. двори, монети і іх загальні параметри див. каталог М загреба 17-е вид. стор.88-89; 166-167.  (ООН в мене - 28.53)
14.04, 22:39AuthorAnswer Ekaterinazzz
Цікавий момент що з всіх монет якраз тільки в ООН в сертифікаті вказано що виготовлена в монетному дворі - Королівський Монетний двір Великобританії , вона єдина стоїть на ребрі та важить чітко 28.28г. як заявлено в всіх каталогах) 
Дякую за відповідь!
Modified by author 14.04, 22:46
Answers: 0
Answers: 1
Want to add a message?
To participate in the discussion, please log in.
SearchClose
Cookies
We use essential cookies for the proper functioning of the website and additional ones to make interaction with the site as convenient as possible. It helps us personalize your user experience as well as obtain analytical information to improve the service. If you agree to accept all cookies, click "Accept all"; if not, click "Only essential". To learn more, view the Cookie Policy.