VasylK54
VasylK54
23 sierpnia 2024, 08:37

Допоможіть визначити походження старовинної чайної ложки

Допоможіть визначити походження старовинної чайної ложки

Добрий день, шановні колеги!
Допоможіть, будь-ласка, визначити, що це за чайна ложка. Клеймо ВМ (чи DM). В інтернеті інформації багато щодо таких - версії тих, хто продає, від першої, другої світових війн, до Німеччини, Чехословаччини більш пізнього періоду. В одних джерелах мельхіор, в інших латунь або бронза. Хто розбирається в металевому посуді, прошу Вашу експертну думку, щодо того, яке походження приблизно цієї ложки, країну-виробника

, період та, за можливості, цікаво почути думки щодо орієнтовної вартості (якщо вирішу викласти її, щоб приблизно розуміти стартову/бліц ціну).
З повагою до Вас

23.08.2024
Добрий день.
Клеймо ВМ - БУНТМЕТАЛЛ (нем. Buntmetall). В быту — все металлы, кроме железа и благородных металлов. В фалеристике — сплавы бронз и латуней, то есть итоговые сплавы не белого цвета .
Цены практически нет.

Ложка ВМ
23.08.2024AutorOdpowiadać minelaboff
Здравствуйте! Спасибо Вам, что ответили на мою тему. Значит, я так понял, можно указывать как мельхиор. Не знал про Бунтметалл, спасибо Вам, это очень интересно. По цене, печаль, я так понял, лучше себе оставить. Это немецкого производства ложка, если я, правильно понял. Очень интересно примерный период знать. Спасибо Вам ещё раз!
С ув.
Odpowiedzi: 0
Odpowiedzi: 1
Yarda2293
23.08.2024
Клеймо ВМ  трактують по різному в Польщі означає "biały metal" - білий метал. Як правило крім клейма ВМ ставили ще клеймо фірми.
Як приклад.
24.08.2024AutorOdpowiadać Yarda
Душе цікаво. Дякую Вам за Ваш коментар. Також читав про білий метал версію. А як же визначити, що в мене саме за ложка, питання не просте. Покійний дід десь знайшов, а де, вже не спитати в нього. Бачите, там клейма фірми не видно. Тож скоріше, не польського виробництва ложка, а німецького мабуть (за формою бачив аналогічні такі німецькі).
З повагою
Chcesz dodać wiadomość?
Aby wziąć udział w dyskusji, zaloguj się.
SzukajZamknąć
Cookies
Używamy plików cookie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witryny oraz dodatkowych, aby interakcja z witryną była maksymalnie wygodna. Pomaga nam to personalizować Twoje doświadczenia użytkownika oraz uzyskiwać informacje analityczne w celu poprawy usługi. Jeśli zgadzasz się na akceptację wszystkich plików cookie, kliknij "Akceptuj wszystkie"; jeśli nie, kliknij "Tylko niezbędne". Aby dowiedzieć się więcej, przejrzyj Politykę plików Cookie.