AnnaVlad
AnnaVlad
5 czerwca, 13:04

Допоможіть розшифрувати абревіатуру

Допоможіть розшифрувати абревіатуру
Temat zamknięty
Термін "Т.Д.С." у контексті українського дисидентського руху та радянських таборів не є офіційно визнаною абревіатурою КДБ чи пенітенціарної системи. Це, ймовірно, іронічна абревіатура. 
Моя інтерпретація Т.Д.С. – "Тюремний Дослідницький Спецконтингент" ґрунтується на логіці дисидентського гумору та ставлення до себе з боку самої системи. Дисиденти часто використовували такі терміни, щоб: 
Підкреслити абсурдність свого ув'язнення. 
Визначити своє "братство" або спільноту тих, хто пережив подібний досвід. 
Зберігати певну іронію над системою, яка їх утримувала. 

Ваші варіанти, думки, дякую.

05.06, 13:41
Микола Андрійович Горбаль видатна постать в історії України.
Враховуючи його особистість, одного достатньо, що він провів 16 років у радянських таборах і не зламався. Я думаю, абревіатура якраз це і є посилання на те, про що ви говорите.
Odpowiedzi: 0
12.06, 22:31Odpowiadać AnnaVlad
абревіатура "Т.Д.С." (часто зустрічається у спогадах дисидентів або в історичних дослідженнях радянських таборів) не є офіційною і не фігурує в офіційних документах КДБ чи пенітенціарної системи СРСР. Проте вона має своє специфічне значення в контексті повсякденності табірного життя.

"Т.Д.С." зазвичай розшифровується як «тяжёлые дисциплинарные санкции» або в українському варіанті — «тяжкі дисциплінарні стягнення». Це був неформальний, побутовий термін, яким позначали найсуворіші види покарань у таборах, зокрема:

карцер (одиночна камера з жорсткими умовами),
повна ізоляція,
позбавлення передач і побачень,
інші репресивні заходи щодо «неблагонадійних» або «непокірних» в’язнів — особливо політичних.
У документах частіше зустрічаються формулювання на кшталт «порушення режиму» або «дисциплінарне стягнення», без вживання конкретної абревіатури.
16.06, 19:06AutorOdpowiadać JulesVerne
Теж цікава версія.
Звісно, я не ставлю під сумнів сам факт того, що автори книг робили ці подарунки. Проте, беручи до уваги, що книги походять з одного джерела, це дає мені підстави вважати: написи в обох випадках дійсно могли бути зроблені не самими авторами, а кимось іншим, хто оформлював ці дари для бібліотеки.
Odpowiedzi: 1
05.06, 15:55
Как подарок от автора, версия: аббревиатура женского рода. Возможно, спілка або спільнота..
05.06, 17:41AutorOdpowiadać Client720248
Дякую! Я тему для цього і створила, щоб більше варіантів почути.
05.06, 16:24
Здається, щось тут не збігається.
Як така людина могла написати "Кіївській" ???
Це ж не по кнопках на клавіатурі промазати.
05.06, 17:04AutorOdpowiadać for_sale
Це не є правильним написанням слова Кіївській.
Причини цього могли бути різні: від звичайної описки до індивідуальних особливостей почерку чи навіть певного особистого акценту.
05.06, 17:32Odpowiadać AnnaVlad
Ну, індивідуальні особливості почерку повністю відпадають - кожна буква у слові "Кіївській" написана окремо, чітко. І безпосередньо буква "і" написана чітко, класично, як паличка з крапкою над нею.
05.06, 18:08AutorOdpowiadać LOGOTYPE18
Ви маєте рацію, це дуже важливе уточнення, яке виключає одну з можливих причин невідповідності; це значно зменшує ймовірність простої описки.
Odpowiedzi: 2
05.06, 17:23
На мою думку, версія автора теми може бути вірною, тільки якщо автор виходив(-ла) з аналогу, який використовувався в певному, нехай достатньо вузькому, колі осіб, наприклад, дисидентському. Якщо ніде такого не зустрічалося, а просто роздуми автора теми, як і вказано " Моя інтерпретація Т.Д.С." – "Тюремний Дослідницький Спецконтингент"- то таке розшифровування малоймовірно відповідає дійсному. Під 3 букви можна при бажанні підвести достатньо багато словосполучень. Аж до: прізвище та ініціали з подвійним іменем. 
Далі. Як пов'язати "Кіївській" з такою розшифровкою Т.Д.С. - Кіївській Тюремному Дослідницькому Спецконтингенту? Тоді було б "Кіївському".
Та й підтримую for_sale - або треба признати, що Микола Горбаль зробив незрозумілу й грубу помилку у слові "Кіївській", що є малоймовірним, або треба виходити з того, що це слово не пов'язано з "Київ", а є, наприклад, прізвищем людини. А інші 3 букви - це не абревіатура чогось, а ініціали громадянки "Кіївської" - адже прізвища могли писати в документах "як хочеш".
Zmodyfikowane przez autora 05.06, 17:26
05.06, 17:34AutorOdpowiadać LOGOTYPE18
Дякую за вашу думку! Це цікава версія. Дійсно, цілком імовірно, що такий варіант теж має право на існування.
05.06, 23:08
Доброго!
Київська Т.Д.С. у Вашому випадку - Київська Трьохсвятительська духовна семінарія УГКЦ))
https://ktds.edu.ua/
З повагою,
Zmodyfikowane przez autora 05.06, 23:12
06.06, 00:18AutorOdpowiadać Client798486
Вітаю! Ви навели дуже цікаву версію.
Хоча семінарія реальна, її офіційна абревіатура відрізняється, а дата заснування (2010 рік)
"Презентація життя" була видана у 2006
Напис "Кіївській" у цьому випадку, як ми обговорювали, може бути або свідомим відхиленням, або ж стосуватися іншої особи/спільноти, пов'язаної з Києвом.
Зважаючи на його біографію та контекст книги, в авторській редакції.
06.06, 01:00Odpowiadać AnnaVlad
А чому Ви вирішили, що дарчий напис датований саме роком видання книги)? Це міг бути подарунок автора до відкриття  семінарії у 2010 році, наприклад)) Щодо абревіатури:
Київська Трьохсвятительська духовна семінарія — Вікіпедія
Zmodyfikowane przez autora 06.06, 01:02
06.06, 01:10AutorOdpowiadać Client798486
Дякую за важливе уточнення щодо дати. Це дійсно відкриває нові можливості, але абревіатура Т.Д.С. все одно не збігається з офіційною абревіатурою семінарії (КТДС).
І, що важливо, якби Микола Горбаль відвідував чи мав тісні зв'язки з цією семінарією (особливо враховуючи її недавнє заснування у 2010 році), то про це, ймовірно, була б публічна інформація в його біографіях, спогадах чи офіційних матеріалах самої семінарії.
06.06, 01:13AutorOdpowiadać Client798486
Якщо у вас є така інформація, буду вдячна за підказку.
06.06, 00:23Autor
"Презентація життя" Миколи Горбаля це, по суті, його мемуари та філософські роздуми, які охоплюють значну частину його життя, особливо період ув'язнення в радянських таборах та засланні.
Книга є цінним свідченням про опозиційний рух в УРСР, про діяльність Української Гельсінської Групи (УГГ), її членів та їхню боротьбу за права людини та національну самосвідомість.
06.06, 00:36Autor
Світлій пам'яті Івана, Леоніди та Надії Світличних присвячується.

Іван Олексійович Світличний 
(1929-1992):
Видатний український літературознавець, поет, перекладач, правозахисник, один з найяскравіших представників шістдесятництва.

Леоніда (Олеся) Василівна Світлична 
(у дівоцтві - Зарецька) (1924-2003):
Дружина Івана Світличного, також активна учасниця дисидентського руху.

Надія Олексіївна Світлична
(1931-2006):
Сестра Івана Світличного, правозахисниця, журналістка, учасниця Української Гельсінської Групи (УГГ), публіцистка.

Всі троє були тісно пов'язані з колом Миколи Горбаля, поділяли спільні ідеали та переживали схожі репресії з боку радянської влади. Присвята книги їм є яскравим свідченням поваги та пам'яті про спільну боротьбу.
06.06, 00:43Autor
Саме тому, у цьому контексті я й розглядаю згадану абревіатуру.
07.06, 10:11AutorOdpowiadać AnnaVlad
Саме тому, у цьому контексті я й розглядаю згадану абревіатуру.
Зважаючи на те, що його життя було суцільною боротьбою.
06.06, 01:37Autor
Прошу ділитися своїми міркуваннями та варіантами. Вдячна за вашу участь.
07.06, 11:11
Вітаю. Підтримую версію Client720248: " Как подарок от автора, версия: аббревиатура женского рода. Возможно, спілка або спільнота.."
Тільки не спільнота і не спілка, а Територіальна Державна Служба (Т.Д.С.), це так би мовити узагальнена абревіатура, бо цих територіальних державних служб безліч. Більш точніше під таке трактування підходить тільки,  Київська Територіальна Диспетчерська Служба. Зважаючи на те, що Микола Андрійович Горбаль часто зустрічався з робочими колективами, то цілком можливо, що дана книга була презентована автором Київській Територіальній Диспетчерській Службі (Т.Д.С.), на одній із таких творчих зустрічей. З повагою.
Zmodyfikowane przez autora 07.06, 12:30
07.06, 12:30AutorOdpowiadać Kopartel
Абревіатура "Т.Д.С." з крапками: Якщо повна назва "Територіальна Диспетчерська Служба", то більш логічною абревіатурою без крапок була б "ТДС". Наявність крапок (Т.Д.С.) зазвичай вказує на те, що кожна літера є скороченням окремого слова, а не просто початковою літерою слова в цілісній фразі. Хоча в неформальному вжитку це можливо.
07.06, 12:35Odpowiadać AnnaVlad
Абревіатура "Т.Д.С." з крапками: Якщо повна назва "Територіальна Диспетчерська Служба", то більш логічною абревіатурою без крапок була б "ТДС". Наявність крапок (Т.Д.С.) зазвичай вказує на те, що кожна літера є скороченням окремого слова, а не просто початковою літерою слова в цілісній фразі. Хоча в неформальному вжитку це можливо.
Територіальна Диспетчерська Служба, це якраз не фраза, а  назва організації, яка складається трьох різних, окремих слів.
Zmodyfikowane przez autora 07.06, 12:38
07.06, 12:45AutorOdpowiadać Kopartel
Ви маєте рацію у тому, що "Територіальна Диспетчерська Служба" — це назва організації, яка складається з трьох окремих слів. З цієї точки зору, використання крапок після кожної літери в абревіатурі (Т.Д.С.) є можливим варіантом скорочення для назви, яка складається з кількох окремих слів.
Проте, як ми вже обговорювали, це не є єдиним або найбільш типовим варіантом. Часто для таких назв використовують скорочення без крапок (ТДС).
07.06, 13:03Odpowiadać AnnaVlad
Ви маєте рацію у тому, що "Територіальна Диспетчерська Служба" — це назва організації, яка складається з трьох окремих слів. З цієї точки зору, використання крапок після кожної літери в абревіатурі (Т.Д.С.) є можливим варіантом скорочення для назви, яка складається з кількох окремих слів. Проте, як ми вже обговорювали, це не є єдиним або найбільш типовим варіантом. Часто для таких назв використовують скорочення без крапок (ТДС).
Згоден, часто використовують написання без крапок. Написання з крапками та без крапок є в обох випадках правильним, але більш професійним буде напис з крапками. З повагою.
12.06, 22:32Odpowiadać AnnaVlad
абревіатура "Т.Д.С." (часто зустрічається у спогадах дисидентів або в історичних дослідженнях радянських таборів) не є офіційною і не фігурує в офіційних документах КДБ чи пенітенціарної системи СРСР. Проте вона має своє специфічне значення в контексті повсякденності табірного життя.

"Т.Д.С." зазвичай розшифровується як «тяжёлые дисциплинарные санкции» або в українському варіанті — «тяжкі дисциплінарні стягнення». Це був неформальний, побутовий термін, яким позначали найсуворіші види покарань у таборах, зокрема:

карцер (одиночна камера з жорсткими умовами),
повна ізоляція,
позбавлення передач і побачень,
інші репресивні заходи щодо «неблагонадійних» або «непокірних» в’язнів — особливо політичних.
У документах частіше зустрічаються формулювання на кшталт «порушення режиму» або «дисциплінарне стягнення», без вживання конкретної абревіатури.
07.06, 11:38Autor
Вітаю. Це ще одна цікава версія, яка додає нові можливості для тлумачення! Дякую за те, що ділитеся.
07.06, 16:22AutorOdpowiadać Client720248
Дякую за цікаву версію з Толоківкою! Вона справді додає новий шар особистого зв'язку з родиною Світличних. Це ще раз підкреслює, наскільки багатошаровим і унікальним може бути такий напис від Миколи Горбаля.
07.06, 14:47
Ще раз звернув увагу на зауваження по правопису слова Кіївській, користувачів for_sale та LOGOTYPE18, також вважаю, що таку помилку М.А. Горбаль зробити не міг. Таку помилку, могла зробити тільки російськомовна людина. Підпис також викликає великі сумніви. Здається, що цей дарчий напис підробка.
Zmodyfikowane przez autora 07.06, 14:49
07.06, 15:17AutorOdpowiadać Kopartel
Дякую за Ваші зауваження. Я розумію Ваші сумніви щодо правопису та підпису. Остаточно підтвердити чи спростувати автентичність може лише професійна почеркознавча експертиза.
07.06, 15:27Odpowiadać AnnaVlad
Дякую за Ваші зауваження. Я розумію Ваші сумніви щодо правопису та підпису. Остаточно підтвердити чи спростувати автентичність може лише професійна почеркознавча експертиза.
Саме так.
07.06, 16:13AutorOdpowiadać Kopartel
Адже найлегше - це просто відкинути щось,
не розібравшись.
Odpowiedzi: 5
07.06, 15:18AutorOdpowiadać Kopartel
Якщо об'єктивно то ось зразок з цієї книги, і він нічим не відрізняється .
07.06, 16:12AutorOdpowiadać Kopartel
Я розумію, що така видатна особистість, як Микола Горбаль, не міг би допустити подібних орфографічних помилок, якщо розглядати це слово суто як назву міста Київ.
Проте, варто пам'ятати, що "Кіївській" може не бути назвою міста у прямому сенсі. У контексті творчості дисидентів та їхнього життя в умовах ув'язнення часто зустрічаються авторські коди, символи чи метафоричні звернення.
Нестандартне написання може бути свідомим художнім прийомом або частиною особистого "коду", де "Кіївській" позначає щось інше ідею, спільноту, або навіть частину іронічної фрази, як ми обговорювали раніше. У такому випадку, помилки як такої просто немає, адже це не загальноприйняте слово.
10.06, 22:15Odpowiadać Docadept
Ахах... коли немає чого сказати... один із перевірених варіантів.
11.06, 08:51Odpowiadać medoleg
Мені було цікаво, я запитав, що не так? Я вперше бачу такий стиль написання коментарів - з постійними повторами та розжовуваннями очевидного замість лаконічності - так зазвичай пише ШІ, все просто. Тому якщо комусь десь ввижається лайно, то краще не поспішати з висновками.
Odpowiedzi: 3
09.06, 23:28AutorOdpowiadać Client720248
Так, лише фахівець може остаточно підтвердити або спростувати автентичність підпису.
09.06, 23:38Autor
Київська Трьохсвятительська Духовна Семінарія УГКЦ (Української Греко-Католицької Церкви)
09.06, 23:56
Вітаю!
Перепрошую, а яким чином підтвердилася? Вами було помічене використання цієї абревіатури? На книзі іншого автора?
Бо мною було лише помічено та додано в одну копілку до "Кіївської" - ще й "области". Тобто певна гармонія в цьому є. Елемент, що його бракувало знайдено. Розходимось.
10.06, 01:40AutorOdpowiadać Matolaserge
Вітаю! Дякую за Ваше запитання та пильне око. Моє "підтвердження" стосувалося саме розшифровки абревіатури "Кіївській Т.Д.С.", де один із варіантів був Київської Трьохсвятительської Духовної Семінарії УГКЦ. Ви абсолютно вірно помітили ті самі "особливості". Це, безумовно, та сама "гармонія", про яку Ви згадували. Я, звісно, не ставлю під сумнів сам факт того, що автори книг робили ці подарунки. Проте, беручи до уваги, що книги походять з одного джерела, це дає мені підстави вважати, що написи в обох випадках дійсно могли бути зроблені не самими авторами, а кимось іншим, хто оформлював ці дари для бібліотеки.
Як Вам такий висновок?
10.06, 01:43AutorOdpowiadać Matolaserge
Дмитро Степовик викладав у Київській Трьохсвятительській Духовній Семінарії УГКЦ.
swot110
10.06, 05:57
Простите что встреваю, но автор книги еще жив. У него на фейсбуке две малоактивные (возможно заброшенные) страницы, у его сына Андрея тоже есть страница. Временами он участвует в каких то встречах и презентациях. Почему бы не спросить у него самого, а не натягивать сову на глобус?
10.06, 06:08AutorOdpowiadać swot
Це тема для загального обговорення. Так, автор живий і має сина Андрія.
wadik1631
10.06, 09:21Odpowiadać AnnaVlad
Usunięte przez autora
10.06, 10:53Autor
Микола Горбаль є автором книги "Презентація Життя", а Дмитро Степовик викладав у семінарії.
10.06, 10:55Autor
Вважаю, цілком доречно запитати про батька, особливо якщо врахувати, що син, як уже згадувалося, поширює його літературу.
10.06, 11:27Odpowiadać AnnaVlad
В вашем случае, достаточно будет показать почерк.
swot110
10.06, 14:06Odpowiadać AnnaVlad
Надеюсь что Вы поделитесь потом разгадкой. уже интересно стало.
11.06, 13:47Autor
Відповідь Docadept
Цікаво, що вас зацікавило лише це, адже обговорюється зовсім інше. У цій темі немає оцінки лота, немає обману, але ви, як я починаю думати, шукаєте причини для обговорення у своїй темі 😉
12.06, 22:25Odpowiadać AnnaVlad
Ну добре. Я знаю, як розшифровується ця абревіатура ;)
А Вам навіщо це знати?
Просто допитливість? Чи бажання заробити грошенят на продажу?
Ну тут же усі намагаються щось заробити ;)
12.06, 22:57AutorOdpowiadać for_sale
О, яка цінна інформація! Звісно, що заради грошенят. А для чого ж іще люди цікавляться історією, культурою і взагалі подібними речами, правда? 😉 Просто пізнають світ і його таємниці.
Zmodyfikowane przez autora 12.06, 23:08
12.06, 23:22Odpowiadać AnnaVlad
Та да ;)
Тут дехто цікавиться сірниками )))
А дехто господарським милом ;)
Абревіатурами теж цікавляться ;)
Колекціонери вони такі )))
12.06, 23:51AutorOdpowiadać for_sale
При всій повазі, замість того, щоб пропонувати свої варіанти, дехто, можливо, має проблеми зі спілкуванням чи щось подібне, і тому висловлює претензії.
12.06, 23:27Odpowiadać for_sale
Зайшли з козирів)) Бо у Вас є карти, а у Автора карт немає, але якби були карти...
При всій повазі до топік-стартера: питання дійсно цікаве, в плані, коли відповідь невідома. Але для розв'язання цієї задачі достатньо прикласти трохи зусиль в правильному векторі і багатоденна тема перетвориться, наприклад, в  "Тому Додумайте Самі".
Інколи все простіше, аніж ми вважаємо.
12.06, 23:42AutorOdpowiadać Matolaserge
Свою версію я вже написала вище. Звісно, я не ставлю під сумнів сам факт того, що автори книг робили ці подарунки. Проте, беручи до уваги, що книги походять з одного джерела, це дає мені підстави вважати: написи в обох випадках дійсно могли бути зроблені не самими авторами, а кимось іншим, хто оформлював ці дари для бібліотеки.
Zmodyfikowane przez autora 13.06, 12:16
Temat zamknięty
SzukajZamknąć
Cookies
Używamy plików cookie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witryny oraz dodatkowych, aby interakcja z witryną była maksymalnie wygodna. Pomaga nam to personalizować Twoje doświadczenia użytkownika oraz uzyskiwać informacje analityczne w celu poprawy usługi. Jeśli zgadzasz się na akceptację wszystkich plików cookie, kliknij "Akceptuj wszystkie"; jeśli nie, kliknij "Tylko niezbędne". Aby dowiedzieć się więcej, przejrzyj Politykę plików Cookie.