Мирного неба.Копанувся такий ось хрестик.Якщо не помиляюся-18ст?Сопутня була денга 1731,1747..Вражає стан..Часто оране поле.Срібло та бронза не "витримують"..А ось-щось на кшталт оловянного сплаву..Тонесенький,з рідною фарбой,ціле вухо..Як вважаете-чимось цікавий буде?З повагою.
Wyślij zapytanie w temacie
Хрестик
Хрестик
Zgłoś komentarz
Twoje zapytanie zostało wysłane
Wysłałeś już zapytanie
Usunąć wiadomość z ?
Пробачте мою безталанну котячу пику, що запхалась у вашу тему - але мені ніколи на очі не попадався такий хрестик як у вас. Ви впевнені, що він 18 ст.?
Як на мене, то він більше схожий на більш древніші хрести.
Якщо можна, тицьніть де можна глянути аналог вашого.
Кресты и разные привески(дукачи) в данном сплаве встречаются с середины 18 века и с заходом в 19 век.
У нас (Сумская обл.) попадаются на рубеже 18-19 века.
Вот находка с монетами конца правления Екатерины 2, монеты Павла и Александра 1.
Дукач двухсторонний в виде сердца.
Именно из-за хрупкого сплава мало оставалось целыми,особенно на полях.
А вот лес другое дело...
Чи можна ще трішки вашої уваги? Якщо можна, буду вельми вдячний. (Цікавість бере своє 🤔 - я не посперечаться - мені важливо почути вашу думку. Надіюсь, друг Ромео пробачить мою балаканину в його темі). Ви датуєте цей хрест 18-19 ст. бо зустрічали аналогічний , чи по характерним ознакам, притаманним цьому періоду? Якщо тільки по олов'яному матеріалу - то знаю одну місцину на Київщині - там вся територія була всіяна предметами і уламками (хрестики, перстеньки, підвіски, браслетами і т.д.) чисто по періоду КР і саме з такого олов'яного сплаву. Щільність цих предметів вражала. Я бачу в його формах дуже схожі форми з хрестами періоду КР.
Не подумайте, що я сперечаюсь з вами - ні в якому разі. Навпаки, мені важливо знати вашу думку, щоб розуміти - що за хрестик такий і чому раніше він ні разу мені не траплявся на очі.
Чи траплявся вам на очі повний аналог цього хреста?
Насколько я помню,в ЭТИХ крестах и дукачах по периоду 18-19 века,в сплаве преобладает цинк.
А вот в период КР(и даже гораздо раньше) использовали сплав на основе олова или свинца.
Олово и свинец наши предки использовали очень давно,а вот цинк в промышленных масштабах начали производить только в 18 веке.
И именно сплав на основе цинка предаёт блеск отдалённо напоминающий серебро.
Лично мне такой крест целый находить не приходилось.
Но в данном сплаве и с красной краской находок хватало.
В основном это были хутора как раз на рубеж 18-19 века.
Дякую за приємне спілкування.
Ну явно же разные сплавы.
Але ж ми не знаємо формули сплаву хреста друга ромео (може там не має вмісту цинку), а хреста він просто гарно ,,чистонув,, 😄 щоб розгледіти краще. (Жартую).
Шкода, що поки не вдається знайти повного аналога в неті, з точною прив'язкою до часових рамок.
Кстати а как зайти в архив?Его удалили?
Але з другої сторони - якось же треба докопатись до істини, що за цікавий хрест він вирив...
Дукач 18 век
Так як в процесі обговорення, не вдалося знайти об'єктивних доказів, чи логічних пояснень, які б могли скасувати дану версію.
Разное хрестик шукє нового власника.З повагою.