друг ромео
друг ромео
16 grudnia 2023, 20:24

Хрестик

Хрестик

Мирного неба.Копанувся такий ось хрестик.Якщо не помиляюся-18ст?Сопутня була денга 1731,1747..Вражає стан..Часто оране поле.Срібло та бронза не "витримують"..А ось-щось на кшталт оловянного сплаву..Тонесенький,з рідною фарбой,ціле вухо..Як вважаете-чимось цікавий буде?З повагою.

17.12.2023
Вітаю вас, друг Ромео.
Пробачте мою безталанну котячу пику, що запхалась у вашу тему -  але мені ніколи на очі не попадався такий хрестик як у вас. Ви впевнені, що він 18 ст.?
Як на мене, то він більше схожий на більш древніші хрести. 
Якщо можна, тицьніть де можна глянути аналог вашого.
17.12.2023AutorOdpowiadać КОТок
Завжди радий Вас бачити,не соромтеся))Не впевнений,але того разу поле "відкрилося" по 18-ці..Денга,"гладкого серпня" мідяхи..Може й старшій,але буду казати.Просто сохран-як вчора відлитий..Геть краска рідна..
Odpowiedzi: 0
Odpowiedzi: 1
17.12.2023
Приветствую друг ромео,КОТок!
Кресты и разные привески(дукачи) в данном сплаве встречаются с середины 18 века и с заходом в 19 век.
У нас (Сумская обл.) попадаются на рубеже 18-19 века.
Вот находка с монетами конца правления Екатерины 2, монеты Павла и Александра 1.

Дукач двухсторонний в виде сердца.
17.12.2023AutorOdpowiadać minelaboff
Тоже думаю,что не старше 18..Просто в моём понимании,литые оловянные изделия-бюджетный вариант..Бронза и серебро-веселее..
17.12.2023Odpowiadać друг ромео
Кусочков с краской мне попадалось достаточно.
Именно из-за хрупкого сплава мало оставалось целыми,особенно на полях.

А вот лес другое дело...
17.12.2023
Вітаю вас, minelaboff.
Чи можна ще трішки вашої уваги? Якщо можна, буду вельми вдячний. (Цікавість бере своє 🤔 - я не посперечаться - мені важливо почути вашу думку. Надіюсь, друг Ромео пробачить мою балаканину в його темі). Ви датуєте цей хрест 18-19 ст. бо зустрічали аналогічний , чи по характерним ознакам, притаманним цьому періоду? Якщо тільки по олов'яному матеріалу - то знаю одну місцину на Київщині - там вся територія була всіяна предметами і уламками (хрестики, перстеньки, підвіски, браслетами і т.д.) чисто по періоду КР і саме з такого олов'яного сплаву. Щільність цих предметів  вражала. Я бачу в його формах дуже схожі форми з хрестами періоду КР.
 Не подумайте, що я сперечаюсь з вами - ні в якому разі. Навпаки, мені  важливо знати вашу думку, щоб розуміти - що за хрестик такий і чому раніше він ні разу мені не траплявся на очі.
Чи траплявся вам на очі повний аналог цього  хреста?
17.12.2023Odpowiadać КОТок
Приветствую!
Насколько я помню,в  ЭТИХ крестах и дукачах по периоду 18-19 века,в сплаве преобладает цинк.
А вот в период КР(и даже гораздо раньше) использовали сплав на основе  олова или свинца.
Олово и свинец наши предки использовали очень давно,а вот цинк в промышленных масштабах начали производить только в 18 веке.
И именно сплав на основе цинка предаёт блеск отдалённо напоминающий серебро.
Лично мне такой крест целый находить не приходилось.
Но в данном сплаве и с красной краской находок хватало.
В основном это были хутора как раз на рубеж 18-19 века.
17.12.2023Odpowiadać КОТок
Вот мои из последнего по КР.
Ну явно же разные сплавы.
17.12.2023Odpowiadać minelaboff
Звичайно, візуальна різниця поверхні предметів на фото з хрестом друга Ромео очевидна. Та й що до вмісту цинку в сплаві - ваша правда (він не може бути в предметах, до того часу, коли його почали приміняти в сплавах).
    Але ж ми не знаємо формули сплаву хреста друга ромео (може там не має вмісту цинку), а хреста він просто гарно ,,чистонув,, 😄 щоб розгледіти краще. (Жартую).
 Шкода, що поки не вдається знайти повного аналога в неті, з точною прив'язкою до часових рамок.
17.12.2023
Продажи данного креста когда-то находил в архиве продаж виолити.
Кстати а как зайти в архив?Его удалили?
17.12.2023Odpowiadać minelaboff
Зараз друг Ромео пожене нас тапками з теми...
Але з другої сторони - якось же треба докопатись до істини, що за цікавий хрест він вирив...
17.12.2023
Мабуть на тому й прийдем до спільного висновку, що хрест друга ромео, таки 18-19 ст. (за теоретичного припущення, що в його сплаві присутній цинк). 
Так як в процесі обговорення, не вдалося знайти об'єктивних доказів, чи логічних пояснень, які б могли скасувати дану версію.
17.12.2023
Друг Ромео - вибачте за ,,розгардіяш,, в темі, але дуже кортіло зрозуміти, що то в вас за хрест.
18.12.2023Autor
Друзі-комради..Дуже дякую,що так жваво "зайшла" тема..Наче як на старому-доброму..Приємно було читати та спостерігати..КОТок,друже,нічього не полірував,чесно слово..Просто полежав хрестик у теплій воді,без хімиії..Сам був у "шоці"..Поле постійно піджівляєця добривами..Пахане..А хресту-нічього не має:геть не зігнутий та без корозії..По самому сплаву-ніц не скажу на 100%..Не срібло та не бронза-мідь..Все решта (для мене)-цінково-оловьянний сплав..Але,повторюся,вразив сохран..Бува ж таке..Ще момент,на що можно звернути увагу:каноничність подібного плану хрестів..Чи вона була?Чи хто як хотів,так й майстрував?Меж та лімітів не було?Дякую всім,хто "ще живий"))))
18.12.2023
Usunięte przez autora
18.12.2023
Usunięte przez autora
Chcesz dodać wiadomość?
Aby wziąć udział w dyskusji, zaloguj się.
SzukajZamknąć
Cookies
Używamy plików cookie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witryny oraz dodatkowych, aby interakcja z witryną była maksymalnie wygodna. Pomaga nam to personalizować Twoje doświadczenia użytkownika oraz uzyskiwać informacje analityczne w celu poprawy usługi. Jeśli zgadzasz się na akceptację wszystkich plików cookie, kliknij "Akceptuj wszystkie"; jeśli nie, kliknij "Tylko niezbędne". Aby dowiedzieć się więcej, przejrzyj Politykę plików Cookie.