pani_volya
pani_volya
13 февраля 2024, 18:12

Що означає абревіатура?

Що означає абревіатура?

Добрий день. Підкажіть, будь ласка, як розшифровується абревіатура РЦ на порцелянових тарілках 60-х років Баранівського фарфорового завода.

13.02.2024
Зазвичай такими абревіатурами як "УР", "РЦ" позначали ресторанний посуд. З одного боку - ну, ніби як фірмовий знак, з іншого - щоб не крали.))
Ответы: 0
13.02.2024Ответ antosha
Вот, спасибо.) Я хотел именно так написать, но не рискнул, т.к. не был полностью уверен, что "центральный". Знал точно, что "УР" - управление ресторанами.
Ответы: 1
14.02.2024Автор
Дякую за версіЇ. 
Дозвольте пополемізувати.
1. В радянському Києві не було ресторану "Центральньій" (я не була в ті часи заядлою відвідувачкою ресторанів, але такого не знала)
2. Якщо і був ресторан з такою помпезною назвою в якомусь обласному центрі, то навряд для нього випускали серійний брендований посуд.
3. Бачила етикетку на violity "Приглашение в ресторан "Центральньій" , але це 1980-й рік і не факт що мова про радянську Україну. Клеймо на тапілці вказує, що посуд випускався на українському заводі в 60-ті роки (не пізніше)
4. Єдиний ресторан "Центральний" працював в Києві на вул.Грушевського як відомчий рксторан міністерства оборони вже незалежної України в період 1993-2008 р..
Теж не підходить.

Буду вдячна за нові версії цих загадкових РЦ
14.02.2024
Посуд українських виробників міг бути і в московських,  ленінградських,  та будь яких ресторанах та закладах побутового призначення всього радянського союзу.
14.02.2024АвторОтвет olirka
Дякую за те що проявили зацікавленість. 
Дозвольте розлогу відповідь?
1. В РСФСР було багато своїх заводів порцеляни.
Кожне підприємство мріяло про держзамовлення: лупашиш мільйонними тиражами і байдуже чи розкуповують твій товар (це як видати книжку оповідань або підручник для школи). 
Тому ні - ніхто в Москві не прагнув про розвиток виробництв національних меншин і такі лакомі замовлення в регіони не віддавали.
2.  При всій моїй повазі до українського виробника, але погодьтесь - в РСФСР (як нащадка царської росії) багата історією, шедеврами, митцями порцелянова промисловість.
Так, наші теж не пальцем роблені, але пересічний користувач не відрізнить коростеньський фарфор від баранівського (якщо  це не Буди 😁), а от кобальтова сітка від ЛФЗ викличе захоплення у кожного. Це ще одна з причин чому не треба було шукати виробника так далеко від центру.
3. В радянській Москві не було ресторану "Центральний".
Єдине, що видає гугл - невеличкий ресторан на два десятки столиків в кінотеатрі Октябрь в Люберцях. Для закладів такого масштабу брендований посуд не випускають.
Дякую що дочитали до кінця 🙂
14.02.2024
Практически всегда такие надписи либо аббревиатуры касались ресторанной посуды, посуды общепита. Много было "УР" - некоторые позиционируют как "Украинские рестораны", некоторые как "Управление ресторанами"; "УДР" - то же самое "Управление дорожными ресторанами" и разные другие вариации с буквой "Р". Ниже даю фото ресторанной тарелки (что и было позиционировано владельцем) с аббревиатурой "РЦ" Дулёво.
14.02.2024АвторОтвет LOGOTYPE18
"Ниже даю фото ресторанной тарелки (что и было позиционировано владельцем) с аббревиатурой "РЦ" Дулёво. Що Дульово - зрозуміло, а от що означає РЦ?
14.02.2024
Крім того, я особисто не вважаю,  що замовлення посуду для установи харчування в радянські часи було якоюсь суперподією. Заводи повинні випускати продукцію, є плани,  які потребують виконання, щоб отримувати премії чи щось таке. Тому закази від закладів громадського харчування було звичайною справою.
Так, звичайні грубі тарілки для "общєпіта" - пересічна подія. Їх досі багато у вжитку. Як правило на них немає ціни на звороті (так як і у постільної білизни з "малюнком" УКРЗАЛІЗНИЦЯ немає роздрібної ціни).
Але в моєму випадку це гарна ручна робота: золота і кобальтові стрічки нанесені пензлем (не деколь), літери РЦ - штамп.
Міг і замовляв. Заводи, лікарні, освіта замовляли собі посуд. Ніхто не вкладався в дизайн і якість. Максимум - шльопнуть по обідку "Общєпіт", а то і взагалі без декору.
Я ж намагаюсь дізнатись для кого Баранівський ФЗ так розстарався, що випустив такий чудовий посуд. Якість, дизайн - все на висоті - не скажеш що продукту більше 50-ти років.
"ресторан в обласному центрі" нічого не міг замовляти. Їм навіть меню спускали зверху 😁, а ви кажете про таку самостійність. Це вже НЕПманство якесь -  це дуло зась
Ответы: 2
14.02.2024
Пробачте,  але на світлині я не бачу дизайну. Да, обводка кобальтом та золотом із логотипом. Все. Не розумію, навіщо далі витрачати час.
14.02.2024
Думаю, що принципово питання зрозуміле. В усякому випадку для мене - ресторанний посуд. Згадав, що бачив і "РЦ" Дулевського виробництва з позиціонуванням як "Ресторан центральний", про що написав консультант.  Звичайно, якщо для власника важливо підняти конкретний "родовід РЦ" даної тарілки чи набору - ну, можна продовжувати пошуки. Я не думаю, що пошуки увінчаються виявленням, що це "шедевр", але для когось особисто сам процес пошуків може бути цікавим. Бажаю удачі та здоров'я!
14.02.2024
Эх ясновельможне паньство.Улица Тверская, 10. Гостиница «Центральная» и булочная Филиппова, в которой в 1905 году открыли кофейню. Продолжать? В советское время  филипповская кофейня была перепрофилирована в ресторан со звучным названием - «Астория» ( затем переименованный в «Центральный» Ну как еще называть ресторан в гостинице "Центральная").
Это настолько пафосное, историческое и известное место, облюбованное столькими знаменитостями, что и сказать страшно. Заведение класса люкс , естественно с посудой с логотипом, там еще скатерти шелковые были . 
Так что тарелочка из ресторана "Центральный" при гостинице "Центральная"
14.02.2024Ответ OLiri
Ну, Вы, матушка, ужо ...)) Как уж играть, так по-крупному - Тверская ... "Астория" ...) Включаюсь в Юные следопыты. )Может начнём с этим Центральным рестораном несколько эдак прозаичнее, с учётом Барановки). Даю на рассмотрение вариант несколько попроще и поближе: г. Харьков, УССР,  площадь Розы Люксембург, ресторан "Центральный"
14.02.2024Ответ LOGOTYPE18
Нет, батюшка, пусть это будет шикарный "Центральный" ресторан на Тверской,10. Золота вон сколько на тарелочке, как раз под тамошние интерьеры со статуями.  А то можно еще ведомственные, закрытые для посторонней публике заведения общепита вспомнить. Какая нибудь столовая при тресте Райцукор.
14.02.2024Ответ OLiri
))) Так я ж и не против, нехай себе и пусть будет)). Но есть варианты.. И на дулевской золота хватает.) Я, как патриот,  ставлю на Харьковский "Центральный".) Хотя всегда считал себя романтиком.) Как компромисс предлагаю вариант: сделали так, шоб хватило и на Харьковский и на .... не могу произнести вслух)))
14.02.2024Ответ OLiri
Браво, браво, мсье LOGOTYPE18, мудрое решение. А Дулевская тарелка РЦ, это уж точно столовая треста Райцукор, Винница.
Ответы: 4
15.02.2024Автор
Я за "Центральний" в Харкові.
Тут в плюс грає і те що Харків - не пересічний обласний центр, а колишня столиця України; і те що замовлення на брендовий посуд віддали українському виробнику.
Браво, Logotype18
15.02.2024Ответ pani_volya
І Вам миру, здоров'я, удачі! І от таких додаткових інтересів, "зацікавленостей", які різноманітять та насичують наше життя.)
Хотите добавить сообщение?
Чтобы участвовать в обсуждении, пожалуйста, авторизуйтесь.
ПоискЗакрыть
Cookies
Мы используем обязательные файлы cookie для корректной работы сайта и дополнительные, чтобы сделать взаимодействие с сайтом максимально удобным. Это помогает нам персонализировать ваш пользовательский опыт и получить аналитическую информацию для улучшения сервиса. Если вы согласны принять все файлы cookie, нажмите «Принять все», если нет – «Только необходимые». Дополнительные сведения см. в Политике использования cookie.