Kris
Kris
2 апреля, 16:44

Статуетка сидячої фігури людини.

Статуетка сидячої фігури людини.
Кремінь. Природне утворення з втручанням. Фігурка покрита поливою, окрім підніжжя. Пізній неоліт. Не можу знайти аналогів в Україні. Допоможіть, будь ласка.

Ответы: 0
03.04, 21:29
Привіт! кремній -це хімічний елемент періодичної таблиці а - кремінь це -камінь,в даному випадку -кремінь,як вже замічено-природне утворення,або добавте кращі фото де видно -втручання.
04.04, 08:18Автор
Це  покритий ніс, де добре видно поливу та сколота нижня частина, після чого вона  стала плоскою. Фото надав. В описі зазначив про вид каменю. Мене цікавить наявність алогічної, чи подібної обробки в Україні, чи за її межами. Вибачте, можливо моє прохання не тактовне, через оптимізацію пошуку самому. На фото не добре видно шар поливи. Думав, що це глина, яка не змивалась губкою. Почав терти дротяною щіткою і виявилось, що камінь чимось покритий. На жаль блиску сфотографувати не можу.
Изменено автором 04.04, 08:21
05.04, 06:38АвторОтвет Kris
Удалено автором
Изменено автором 05.04, 06:45
Ответы: 1
04.04, 22:51
Мушу Вас розчарувати, але те, що Ви вважаєте як полива, це поверхня кременя, яка забарвлена в чорний колір внаслідок наявності органіки при його утворенні. З часом та за дії певних умов деякі складові кременю (опалізований кремнезем) можуть розчинятись/вимиватись з його поверхні. Цей процес залишає пористу оболонку, що складається з мережива кристалічного кремнезему. З часом цей шар кристалічного матеріалу утворює характерну патину, яка може надавати кремнію виразний вигляд. Спочатку на поверхні з'являються світло-сірі плями, які з часом зливаються, і потім поверхня кремнію стає цілком білою. Колір патинованої поверхні може змінюватись від світло-сірого до темніших відтінків в залежності від різних умов. 
Також у вашому випадку скол цілком викликаний природніми силами, оскільки над її поверхнею вже добряче попрацювали ерозійні процеси. А відсутність патини на її поверхні свідчить, що процеси, які її викликають, перестали діяти (або практично зупинилися) на момент сколу.
Для прикладу наведу декілька фото з інтернету.
05.04, 06:47АвторОтвет Welderfit
Дякую. Так, там була біла "патина, яка витерлась щіткою, а під нею виявилась "патина" жовтого кольору. Згідний з Вами, щодо сколів та "патини", та дякую за описаний механізм її утворення. Але, не можу зрозуміти, як ця "патина" жовтого кольору могла утворитись на сколеній частині носа фігурки, якщо вона відсутня внизу, на підставці? Хіба, що місце відколу, щоб фігурка не перекидалась, визначив штучний інтелект.Та і це покриття не білого, а жовтого кольору, яке не витирається металевою щіткою, а тільки полірується (про що написав). Адже, природні шари, мають вимиватись водою... Сьогодні потру щіткою схожі нашарування на подібних зразках та напишу. Та й скол носа зроблений не одноразовим ударом.
05.04, 20:54
Якщо бажаєте сприймати цей камінь за статуетку, то, будь ласка, вам ніхто не заборонить. Ви спитали, я та інші відповіли.
05.04, 21:33АвторОтвет Welderfit
Я усвідомлюю, що це природне утворення, яке має вигляд сидячої фігури. Цей предмет так і був сприйнятий першим, тим його знайшов. І тому, ця фігурка була пристосована до вжитку в культурі чи первісному мистецтві, або з якоюсь іншою метою. Свої аргументи я написав. Адже, природа не могла бути керованою на виробництво, в даному випадку людських, чи може мавпячих фігур з кременю. Та не могла відбити лишні для вжитку чистини фігурки, не могла покрити поливою (під шаром природних відкладень, знаходиться полива, яка пристала до основи шляхом нагрівання). Для підтвердження мого висновку, шукаю подібну річ, з аналогічними умовами. Поки спростувань не поступало. Я щиро вдячний тим, хто звернув увагу на мою публікацію.
Ответы: 2
05.04, 21:47
Привіт!  далеко  шукати не потрібно ,дивіться тут же тему "Камінь",там також  як би -кремінь з таким же  оплавленим зламом (покритим поливою -шляхом нагрівання).
05.04, 22:05
При ідентифікації зразків природного утворення все зводиться нанівець із за невміння авторів правильно виставити фото та описати свої знахідки.
06.04, 06:40АвторОтвет bylin
Я згідний. Але "Віоліті" створений не для науковців і не вимагає дотримання стандарту фото та його опису. Це також не є науковим повідомленням. Дякуючи власникам ідеї та її впровадження, "Віоліті" стало платформою спілкування простих людей у, яких є зацікавлення, хобі та які знаходять час для такого виду відпочинку, а відтак і  здорового способу життя. Проїжджаючи автомобілем через поля та проліски, я побачив дядька, який приїхав возом з села, припнув коня та щось шукав металошукачем. ВІн, якщо знайде не зрозумілу річ для нього річ, буде шукати ідентифікації, яка вимагає більш широких знань. Цим методом займаються і діти, що спонукає  до вивчення історії, культури, палеонтології та багато інших наукових знань. І тоді ймовірність стати науковцем значно збільшується.  У такий спосіб маси рухають прогрес. Українці - це нація висококультурнх людей. Не претендую на науковий ступінь, і знахідок не реалізовую. Я створив невелику експозицію, яка доступна в залі з масовим перебуванням людей. Деяких вчених зацікавили окремі предмети, які були ними професійно замальовані, описані та опубліковані в науковій літературі. Мені повезло. І я, на цій хвилі зробив відкриття для України. Тому, я вдячний за критичну відповідь, яка   одночасно є  підказкою. Обов'язково нею скористаюсь.
06.04, 14:36
Привіт! гарно сказано,але справа зовсім в не наукових повідомленнях а в тому що майже всі знайдені артефакти зникають не розкритими (стосується геології та метеоритики),по причині недотримання тих же стандартів та опису по фото, так же якості цих фото.
06.04, 20:35АвторОтвет bylin
Ніс фігури очевидно був не пропорційним голові, тому його відбили та покрили поливою (щоб був гарним). При тому, по-середині місця сколу, знаходяться два прямокутних сліда, які вищі від самої поверхні сколу приблизно на 1мм. Як міг так і сфотографував та описав.
Хотите добавить сообщение?
Чтобы участвовать в обсуждении, пожалуйста, авторизуйтесь.
ПоискЗакрыть
Cookies
Мы используем обязательные файлы cookie для корректной работы сайта и дополнительные, чтобы сделать взаимодействие с сайтом максимально удобным. Это помогает нам персонализировать ваш пользовательский опыт и получить аналитическую информацию для улучшения сервиса. Если вы согласны принять все файлы cookie, нажмите «Принять все», если нет – «Только необходимые». Дополнительные сведения см. в Политике использования cookie.