Повідомлення
50
Відповіді: 0
Відповіді: 2
Відповіді: 1
10.01.2024
Бортна сокира - це науково не доведенний факт! Це було тільки препущення археолога Жиганова і не більше того. Не має жодної наукової роботи, що це бортна сокира. Згідно археологічних звітів, більшість цих сокир була знайдена в похованнях мордовських воїнів. В жодному керівництві по виготовленню борті та веденні бортового ремесла, а також в жодному переліку інструменту для бортівництва такої сокири не має. З повагою.
10.01.2024Відповідь Kopartel
Бортна сокира - це науково не доведенний факт! Це було тільки препущення археолога Жиганова і не більше того. Не має жодної наукової роботи, що це бортна сокира. Згідно археологічних звітів, більшість цих сокир була знайдена в похованнях мордовських воїнів. В жодному керівництві по виготовленню борті та веденні бортового ремесла, а також в жодному переліку інструменту для бортівництва такої сокири не має. З повагою.
При всій повазі, але на вашу думку що ви б робили такою сокирою крім як додати колоду? А є ще така сама але з функцією долота. Яким інструментом ви змогли б видовбати борть з колоди?
Наявність намистин в похованні воїна за вашою версією каже що там похована жінка?
10.01.2024Відповідь TerraRist
Да ніфіга собі жінка з таким арсеналом. Ну, то таке. Борть з колоди роблять спочатку теслом, а потім заглиблюються великим долотом на довгому та міцному держаку. А ви спробуйте такою сокирою видовбати порожнину у циліндричні колоді висотою 1.5-2м., ви зможете це зробити десь на пів довжини леза не більше, якщо хватить сили та терпіння, бо по перше далі вам не дасть це зробити вигин сокири, а по друге цю тонку сокиру буде постійно клинити,закушувати. Ще можете попробувати залізти на сосну, прив'язатися мотузкою і почати довбати дерево. Впенений, що вам прийдеться не легко, замах треба буде робити аж до п'ят, так довбати будете сто років. Раніше я також вважав ці сокири сокирами бортника. Зараз відомі всі технології бортництва, особливо зберігся цей промисел у білорусі дідівським способом у довбаних бортях, є література та відео з бортництва і ніде не сказано та не показано такої сокири, як сокира бортника. Якщо ви мені покажете, або хтось інший покаже і доведе, що це сокира бортника - то я зніму шляпу перед Вами та вибачусь. З повагою.
11.01.2024Відповідь Kopartel
Да ніфіга собі жінка з таким арсеналом. Ну, то таке. Борть з колоди роблять спочатку теслом, а потім заглиблюються великим долотом на довгому та міцному держаку. А ви спробуйте такою сокирою видовбати порожнину у циліндричні колоді висотою 1.5-2м., ви зможете це зробити десь на пів довжини леза не більше, якщо хватить сили та терпіння, бо по перше далі вам не дасть це зробити вигин сокири, а по друге цю тонку сокиру буде постійно клинити,закушувати. Ще можете попробувати залізти на сосну, прив'язатися мотузкою і почати довбати дерево. Впенений, що вам прийдеться не легко, замах треба буде робити аж до п'ят, так довбати будете сто років. Раніше я також вважав ці сокири сокирами бортника. Зараз відомі всі технології бортництва, особливо зберігся цей промисел у білорусі дідівським способом у довбаних бортях, є література та відео з бортництва і ніде не сказано та не показано такої сокири, як сокира бортника. Якщо ви мені покажете, або хтось інший покаже і доведе, що це сокира бортника - то я зніму шляпу перед Вами та вибачусь. З повагою.
сокира бойова ..а хто хоче дупло нею зробити хай попробує,та там ручка стирчить ,як нею углублятись товаришу Бортнику
Ще раз продублюю свою відповідь. 

Ще раз продублюю свою відповідь.  Да ніфіга собі жінка з таким арсеналом. Ну, то таке. Борть з колоди роблять спочатку теслом, а потім заглиблюються великим долотом на довгому та міцному держаку. А ви спробуйте такою сокирою видовбати порожнину у циліндричні колоді висотою 1.5-2м., ви зможете це зробити десь на пів довжини леза не більше, якщо хватить сили та терпіння, бо по перше далі вам не дасть це зробити вигин сокири, а по друге цю тонку сокиру буде постійно клинити,закушувати. Ще можете попробувати залізти на сосну, прив'язатися мотузкою і почати довбати дерево. Впенений, що вам прийдеться не легко, замах треба буде робити аж до п'ят, так довбати будете сто років. Раніше я також вважав ці сокири сокирами бортника. Зараз відомі всі технології бортництва, особливо зберігся цей промисел у білорусі дідівським способом у довбаних бортях, є література та відео з бортництва і ніде не сказано та не показано такої сокири, як сокира бортника. Якщо ви мені покажете, або хтось інший покаже і доведе, що це сокира бортника - то я зніму шляпу перед Вами та вибачусь. З повагою.
Про "залізти на сосну і рубати борть" та борть в 1,5-2м хочу почитати детально. Ви справді думаєте, що борть довбвли  прив'язавшись "мотузкою до сосни"?
Дайте лінк на працю з розмірами борті.
Про "залізти на сосну і рубати борть" та борть в 1,5-2м хочу почитати детально. Ви справді думаєте, що борть довбвли  прив'язавшись "мотузкою до сосни"? Дайте лінк на працю з розмірами борті.
ПС стосовно "жінки і арсеналу" ви не зрозуміли.
10.01.2024Відповідь SPupkin
Немного меньше но думаю что похож. Средневековая картина на которой изображён сборщик мёда.
Трошки не те, з повагою, там сокира не для виготовлення , а для збору звичайна повсякденна.
10.01.2024
Вот именно, что сборщик меда. Не немгого меньше, а на много меньше, на пару сантиметров длиннее высоты кулака этого Китайца. Да и не топор, а резак на древке. Ага, рубить соты топором с лезвием под 40 см. в самый раз. Не зачет!
Вот именно, что сборщик меда. Не немгого меньше, а на много меньше, на пару сантиметров длиннее высоты кулака этого Китайца. Да и не топор, а резак на древке. Ага, рубить соты топором с лезвием под 40 см. в самый раз. Не зачет!
Ви взагалі маєте якийсь стосунок до пасіки? Ви розумієте для чого та сокира? Не для "рубить соти", а для ДОВБАТИ ВЕРТИКАЛЬНО  КОЛОДУ РОЗМІРОМ 1-1,2М заввишки З ОБОХ БОКІВ ДОКИ НЕ ПРОДОВБАЄТЕ "ТРУБУ"!
все, я зрозумів вашу кваліфікацію в медозборі та знання історії бджолярства.
Нехай щастить!
Не сприймайте так буквально. Рубати соти то був сарказм.
Добре, зрозумів. Просто маю певні стосунки з "дівчатами"(хто в темі) і цікавився як воно було. Я не Фахівець-історик, але "Трошки знаю/Трошки бачив". Колись(років15-17 тому) дивувався бортям в Пироговім під Києвом(в одній навіть рій жив) - як же пращури довбали колоди!? З часом набрався інфи.
Мене вона (інфа) задовільнила, тобто отримав відповіді на питання,але...Я НЕ ПРАКТИК НАУКОВЕЦЬ, що скаже "зуб даю" - радо сприймаю нову інфу з текстами, статтями - не циклимося на власних позиціях.
З повагою до співучасників.
11.01.2024
хто має дома ту сокиру що як-будьто бортничиська заліз на деревину і видовбай дупло...лезо то сокири яке...а щоб руьати дірку потрібне тесловидну форму мати
11.01.2024
согласний повністью ,що бортницька сокира зовсім не сокира для добування меду,один із варіантів її забули при розграбленні могильника
11.01.2024
моє припущення,сокира -спецпризначення,а призначалась для воїнів -штурмовиків,а саме для пробивання засувів на брамах і т.п.фортефікаційних укріпленнях,..
вкажіть вагу сокири,чи може я не побачив.
з повагою до всіх хто тримає в руках фіскарь
Відповіді: 5
Бажаєте додати повідомлення?
Щоб брати участь у обговоренні, будь ласка, авторизуйтесь.
ПошукЗакрити
Cookies
Ми використовуємо обов'язкові файли cookie для коректної роботи сайту та додаткові, щоб зробити взаємодію з сайтом максимально зручною. Це допомагає нам персоналізувати ваш користувацький досвід, а також отримати аналітичну інформацію для покращення сервісу. Якщо згодні прийняти всі файли cookie, натисніть «Прийняти всі», якщо ні – «Тільки необхідні». Щоб дізнатися більше, перегляньте Політику використання cookie.