andru33
andru33
7 травня 2024, 21:10

Агітаційна тарілка, Коростень

Агітаційна тарілка, Коростень

Вітаю!
Трохи цікавлюся схожими виробами. Попала до рук тарілка - Коростень, синє клеймо 1955-59 років, діаметр 153 мм, не настінна.
Можливо хтось підкаже, чиє фото на тарілці? 

Повідомлення
23
lufa366
07.05.2024
Видалено автором
Відповіді: 0
lufa366
07.05.2024
Видалено автором
lufa366
07.05.2024
Схожий на цього- Дмитрий Филимонович Прищепов (1896—1940) — народный комиссар земледелия БССР (1924—1929 гг.), одновременно с 1929 г — заместитель Председателя Госплана БССР.
07.05.2024АвторВідповідь lufa
Дякую, за Вашу відповідь. Але трохи не сходиться період. Малоймовірно, що в кінці 50-их пропагували політдіячів 20-40-их років. 
Скоріш за все, це має бути пов'язане зі спортом.
lufa366
07.05.2024Відповідь lufa
Ще дочиталася в біографіі, що у 1956 році був реабілітований посмертно.Так що по періоду теж ніби співпадає-таким чином оцінили "заслуги " і "покаялися" за вирок. Але це все виключно  припущення.
Відповіді: 5
Відповіді: 1
08.05.2024Автор
Дякую товариству за диспут!
Хочу показати ще дві настінні тарілки Коростеня цього ж періоду спортивної тематики (фото тарілок з архіву місцевого аукціону).  Праворуч подаються оригінальні фото, які використали для зображень. Тому переконаний, що на тарілці, у першому повідомленні, зображений спортсмен.
09.05.2024Відповідь andru33
Далеко не факт, що спортсмен. Швидше за усе спортсмена якраз би зобразили так, як на тих двох тарілках - в процесі спорту, щоб було зрозуміло, що це штангіст, чи футболіст і т.і. А от при краватці й у пінжаку - малоймовірно. Більш схоже на діяча чи то політичного, чи то господарчого, чи письменника-поета і т.і.
09.05.2024АвторВідповідь LOGOTYPE18
Ось що знайшов на просторах інтернету.
Дуже схожий на Івана Удодова, олімпійського чемпіона 1952 року з важкої атлетики. Фото ліворуч і праворуч з мережі, посередині з тарілки.
09.05.2024Відповідь andru33
Я також бачив  ці фото Удодова, роздумував, чи не він це. Все ж таки прийшов для себе до висновку, що не він. Можливо, я помиляюся.
09.05.2024Відповідь olirka
Ну, я впевнений, що відповіді на свої запитання "що таке агітаційна тарілка", "що таке агітація" і взагалі на тему що таке агітаційний фарфор Ви прекрасно знаєте.) Просто конкретизуйте - я так розумію, що Ви не згодна з тим, що дана тарілка є представником "агітаційного фарфору", не відноситься до "агітаційних тарілок"? Чи є якесь інше підгрунтя цих запитань?
10.05.2024Відповідь LOGOTYPE18
Ну, я впевнений, що відповіді на свої запитання "що таке агітаційна тарілка", "що таке агітація" і взагалі на тему що таке агітаційний фарфор Ви прекрасно знаєте.) Просто конкретизуйте - я так розумію, що Ви не згодна з тим, що дана тарілка є представником "агітаційного фарфору", не відноситься до "агітаційних тарілок"? Чи є якесь інше підгрунтя цих запитань?
Саме так. Мені хочеться зрозуміти  за що саме агітує тарілка?
10.05.2024Відповідь olirka
Мене особисто не цікавлять тарілки, зокрема й "агітаційні", зовсім не є їх знавцем за цінністю. У плані поставленого запитання моє розуміння таке: "агітація"/"агітаційний" (практично синоніми "пропаганда"/пропагандистський") фарфор, "агітаційні" тарілки - дійсно класично це напрям виробів, який виник і був найбільш розповсюдженим у 1920-1930-ті рр. і класично, у першу чергу ці вироби містять лозунги, гасла, символіку СРСР або окремих республік. Але, хоча й менше їх було, сюди відносять і портрети, звичайно, у першу чергу політичних діячів, де могло й не бути конкретних гасел, але також вони є агітаційними - пропагували партію, державу через її видних діячів і т.і. Думаю, що сюди можно віднести й тарілки з зображенням відомих спортсменів, діячів мистецтва і т.і. які не були політичними діячами, але також це є пропагандою, агітацією тодішнього СРСР за досягненнями у певних галузях (спорт, господарча, мистецтво), тому що ці досягнення нерозривно пов'язувалися з політичним ладом, державою, а не подавалися чисто як особисті досягнення людини. Думаю, що і тут зображена на тарілці якась відома на той час  людина - адже тоді просто так не можна було, як зараз, піти й заказати особисто свій портрет на чашку чи тарілку собі чи рідним на пам'ять. Значить цей портрет був кимось "висунутий" потім "одобрений" та "затверджений" у випуск якимось тиражем відповідними структурами і щось "пропагував", якісь досягнення (в залежності від того, хто на зображенні).
Змінено автором 10.05.2024
10.05.2024Відповідь LOGOTYPE18
Мене особисто не цікавлять тарілки, зокрема й "агітаційні", зовсім не є їх знавцем за цінністю. У плані поставленого запитання моє розуміння таке: "агітація"/"агітаційний" (практично синоніми "пропаганда"/пропагандистський") фарфор, "агітаційні" тарілки - дійсно класично це напрям виробів, який виник і був найбільш розповсюдженим у 1920-1930-ті рр. і класично, у першу чергу ці вироби містять лозунги, гасла, символіку СРСР або окремих республік. Але, хоча й менше їх було, сюди відносять і портрети, звичайно, у першу чергу політичних діячів, де могло й не бути конкретних гасел, але також вони є агітаційними - пропагували партію, державу через її видних діячів і т.і. Думаю, що сюди можно віднести й тарілки з зображенням відомих спортсменів, діячів мистецтва і т.і. які не були політичними діячами, але також це є пропагандою, агітацією тодішнього СРСР за досягненнями у певних галузях (спорт, господарча, мистецтво), тому що ці досягнення нерозривно пов'язувалися з політичним ладом, державою, а не подавалися чисто як особисті досягнення людини. Думаю, що і тут зображена на тарілці якась відома на той час  людина - адже тоді просто так не можна було, як зараз, піти й заказати особисто свій портрет на чашку чи тарілку собі чи рідним на пам'ять. Значить цей портрет був кимось "висунутий" потім "одобрений" та "затверджений" у випуск якимось тиражем відповідними структурами і щось "пропагував", якісь досягнення (в залежності від того, хто на зображенні).
Це міг бути подарунок від колектива, наприклад,  фотопечать на замовлення.
Бажаєте додати повідомлення?
Щоб брати участь у обговоренні, будь ласка, авторизуйтесь.
ПошукЗакрити
Cookies
Ми використовуємо обов'язкові файли cookie для коректної роботи сайту та додаткові, щоб зробити взаємодію з сайтом максимально зручною. Це допомагає нам персоналізувати ваш користувацький досвід, а також отримати аналітичну інформацію для покращення сервісу. Якщо згодні прийняти всі файли cookie, натисніть «Прийняти всі», якщо ні – «Тільки необхідні». Щоб дізнатися більше, перегляньте Політику використання cookie.