Повідомлення
25
Відповіді: 0
Відповіді: 1
SAG61
23.07.2024
Изделие ЛМД делалось  наладчиками под заказ местным нумизматам...Реверс- реверс  тоже делали..У самого было несколько штук и тех и других.
SAG61
24.07.2024Відповідь Client800739
На Вашу думку ця монета вартує уваги чи не являється рідкісною?
По сути это  не монета, а так, фантазия,  в то время называлась" бутерброд",но  изготавливалась  на монетном дворе на реальном оборудовании,  и это даже не заводской брак, а больше как сувенир..Тем не менее имеет право жить..По моим сведеньям их было и  не так и много изготовлено...Аукцион покажет насколько она востребована...
24.07.2024АвторВідповідь SAG
Дуже цікава інформація, якщо знаєте більше була ласка поділіться, або скажіть де можна почитати про різновиди таких сувенірів. Звичайно планую виставити на аукціон, як тільки знайду подібні продажі і визначуся з ціною
SAG61
01.11.2024Відповідь SAG
В книзі А.С. Люлько, до речі, моім давнім другом   описано  виготовлення так званих " сувенірів"...
Особисто мною, тут, на Віоліті були продані, не пам"ятаю, десь штук 7-8  2-х копійчаних  монет  віготовленних в латуні  на заготовках 10 копіячних...а також бутерброди Аверс- аверс та Реверс- реверс.. приблизно  у 2011-2012 роках за ціною приблизно  50 дол. за штуку... Тобто , на той час у 90-х роках  виготовлення таких монет не було чимось, таким. що заслуговувало уваги, а так, баловство...а виготовлялись під заказ з будь якого металлу, який можно було знайти в цехах заводу ім. Леніна, на  терріторіі якого і був розташований ЛМД..Особисто бачив и держав в руках гривні з міді. алюмінію, срібла( була в мене)..а також різні фантазіі..Під заказ  виготовлялись  монети  з розворотами  в співвідношенні аверс-реверс 90, 180 та 270 градусів..Так що, якщо і зустрінуться такі, щоб знали звідки вони вийшли..
Відповіді: 2
05.11.2024
SAG пише:
"В книзі А.С. Люлько, до речі, моім давнім другом   описано  виготовлення так званих " сувенірів"..."

Якщо притримуватись класифікації, прийнятої на цей час на Віоліті, то це не сувенір, а хуліганка. А, можливо, і технологічна проба. Що до А.С. Люлько, то він не використовує в своїй книжці таких термінів, як  сувенір, а також і  хуліганка, а використовує термін «ВИНИЛИ» ( в російський транскрипції) - в усякому разі в тій книжці, що є у мене. При цьому до них він відносить ті вироби, які тепер в більшості признаються знову таки хуліганками.В котрий раз звертаю увагу, що чіткого визначення термінів  «сувенір» і «хуліганка», таких, що були би загальноприйняті  серед колекціонерів цієї тематики, на мій погляд не існує.
SAG61
05.11.2024
Дійсно, на той час такого терміну як "хуліганка"чи "сувенір" не існувало, тому що називали в середовищі коллекціонерів Луганська , просто раритетами...Це зараз ввели в обіг ці поняття поціновувачі монет УКРАЇНИ...А те, що шановний Олександр Сергійович  назвав у своЇй книзі "ВИНИЛИ", так  це для обізнаних людей, хто  знав безпосередьо  процесс виготовлення "таких" монет...
Так от "ВИНИЛИ". це абревеатура так званоЇ " творчоЇ группи" людей  які займалися виготовленням та  реалізацією монет и названа вона від початкових імен  ВИ(талийй, НИ(колай) і вибачте за давністю часу забув хто  ще входив у цю группу...Николай виготовляв на МД, а Виталий росповсюджував...Це те що я знав...Можливо були інші в них схеми, не берусь стверджувати, та й багато забулося за давністю часу....
05.11.2024
Схеми то були приблизно одинакові, а ось "творчі группи" були і інші, окрім вінілової. Ви би взнали у свого давнього друга Люлько (хоч би не для преси, як кажуть, а для історії) склад групи, хоч би по іменам, тобто ім’я третього.
SAG61
05.11.2024
Люлько на час написання книги був досить хворою людиною, и не факт що він на цей час живий, більш того я знаю що він  емігрував до своєї сім"ї в Ізраіль..Можливо що він вже і помер..(((  Один з учасників цієї группи теж помер, наскильки мені відомо...Другого я не пам"ятаю..А от третій живий..можливо зарегістрованний на Віоліті, але не факт...Доволі, мабуть,відомий в середовищі антикваріату...Та і Ви його мабуть знаєте...
05.11.2024
З Люлько деякі колекціонери підтримували зв’язок і під час його перебування  в Ізраїлі. Відомостей про його смерть я не чув, і можу тільки побажати йому довгих років життя. Його внесок в висвітлення історії карбування монет в Луганську важко переоцінити.
05.11.2024
Що до слова ВИНИЛ, то Люлько в книжці вказав, що воно складене з п’яти ініціалів, додавши також, що це автори каталогу 1994 року. У мене є каталог 1994 року, напевно якраз той самий, бо іншого я не зустрічав. Але автори там не вказані, і скільки було тих авторів з його книжки визначити не виходить. Навряд чи авторів було аж п’ять. Хочу сказати, що я опитував кількох людей, які в свій час мали справу з луганськими виробами, як пробами, так і хуліганками, але ніякої конкретної інформації по складу групи ВИНИЛ не почув. Тільки Ви вказали щось конкретне.
 Чи Ви чули від самого Люлька, що мова про трьох людей, і що ВИ і НИ – це не ініціали (що означає ПЕРШІ літери), а саме  скорочення імен? Чи це тільки Ваша версія?
SAG61
05.11.2024
Можливо їх було не тільки 5, але и більше...В приватний розмові Люлько сказав , що виробників так званих раритетів він теж вніс до  своєї книги, але не під псевдонимами,а під особистими скороченими іменами...Хто тоді на це звертав увагу? Та ніхто..Ну сказав, то й сказав и тут же  це забулося...Тоді , коли він писав книгу, багато хто з нього сміявся, що навіщо це потрібно було кому...Багато людей, хто безпосередньо робив на ЛМД він не вніс до списку, так люди були скривджені що їх не внесли до книги..І таке було..
Гривня в сріблі робилась з полтиників 1924 року.так що там 900 проба, щоб знали...На токарном верстаті різався кругляк і тоді карбувалась монета...
Ще пригадав, у приватній бесіді, Люлько поділився думкою..У нього була думка викарбувати  повний набір монетУкрїни  в сріблі і золоті, і подарувати першим особам УкраЇни. але крім розмов ця ідея не пішла....Якось так...
Как стать Антикваром Сторінка чоловіка і автора книги" Как стать...." який  і був одним з тих, хто входив до цієї группи ВИНИЛ..
Бажаєте додати повідомлення?
Щоб брати участь у обговоренні, будь ласка, авторизуйтесь.
ПошукЗакрити
Cookies
Ми використовуємо обов'язкові файли cookie для коректної роботи сайту та додаткові, щоб зробити взаємодію з сайтом максимально зручною. Це допомагає нам персоналізувати ваш користувацький досвід, а також отримати аналітичну інформацію для покращення сервісу. Якщо згодні прийняти всі файли cookie, натисніть «Прийняти всі», якщо ні – «Тільки необхідні». Щоб дізнатися більше, перегляньте Політику використання cookie.