На розгляд виношу декілька знайдених мною марок з "Артефактами", що мають всі ознаки Різновиду і яких немає в каталогах Загорського та Ляпіна.
Це тільки малесенька частина моєї колекції "Марок з Артефактами", що я збирав на протязі останніх 10 років.
Мета цього форуму, зібрати тих колекціонерів, кому цікаві саме марки з артефактами, для обміну досвідом та матеріалом.
Перший - внизу під портретом недофарбована полоска, що виникла внаслідок зміщення жовтого кольору. (1)
Другий - біля номіналу, телеграф має тінь, направлену вверх, що також виникла за рахунок зміщення кольору. (2)
Третій - на 6 (номінал) плями що виникли із за браку фарби (недофарбовано). (3)
Перша біля надпису "Море" в верхній лівій частині блока.
Чесно кажучи, похвально! Робота пророблена об`ємна.
Але все ж у мене виникає питання. Чи є чітке визначення для терміну "різновид"? Наприклад: який % площі має займати наплив фарби для того, щоб вважатися різновидом? І послідовно приходить думка: що ж тоді казати про марки 40-их та 50-их років, де технології були куди гірші, ніж на представлених марках 70-80-их?
Дякую.
Різновиди, справжні, а не вигадані. Вже згадувалося про макулатуру, поліграфічний брак, який не має відношення до різновидів. Але безліч справжніх різновидів філателісти каталогізують, класифікують та використовують у колекціях. Основні поштові різновиди викликані певними відхиленнями в процесі друкування та властиві цілим аркушам частини тиражу, окремим поштовим маркам аркушів тиражу або його частини (все це, звичайно, стосується не лише поштових марок, блоків та іншого, а й наддруківок на них). Відхилення можливі у малюнку, кольорі (через додавання інших фарб, осідання більш важких фракцій фарб у процесі друку, але це мають бути відмінності в тоні, а не в густоті фарби); у властивостях паперу (у кольорі, тонованості, щільності); у перфорації (коли частина тиражу перфорується іншим апаратом); у розташуванні поштових марок у аркуші (незаплановане розташування тет-бешей, зчіпок) тощо.
В мене є і такі. Я пізніше покажу. Це, наприклад, коли якийсь колір заходить на інший. Можуть бути в різних місцях. Тоді це не різновид, а брак.