Прошу шановних Нумізматів розглянути монету ...Додаю скани і фото...
Параметри : еліпс 22,5 на 23,3 мм, товщина 1,2 мм, вага 3,13 грама...
Світлі місця на фото аверса і реверса - продовгувата вертикальна вм*ятина металу ( в межах герба та на правій частині цифри 2 номіналу відповідно ).На сканах ця канавка не помітна - лише на фото, коли світло падає збоку...
Не знаю, чи сприйняв би Іван Тимофійович цю монету за нормальну, разом з колективом своїх однодумців , зважаючи на деякі неув*язки параметрів, але ж те, що розміри монети ( не діаметр, оскільки я в опису зауважив, що вона має форму еліпса) більші за діаметр 50 копійок - це вже не вкладається в поняття ,,норма"...
І ще : лише зараз, після 30 років , як я виловив монету з обігу, похитуючи монету на світлі, виявив, що поле монети ( особливо реверс) нагадує неглибокі хвилі шиферу...
А також : насічки на гурті не пошкоджені. тобто, монета такою еліпсоподібною і народилася, а не була вдарена, сплюснута, підточена чи щось подібне...
Те що бачу без сумніву : поля монети овальні, пропорційні зовнішнім розмірам..До гурту зауважень не маю - сегменти, відстані, насічки підозр не викликають...
Можливо хтось з Форумчан, добре знайомих з виготовлення монет, знає яка технологія була при цьому використана років 30 тому , що без мікроскопа не видно ніяких пошкоджень ?
Ваша ж версія, шановний ORTOPED , здається більш близькою до істини...якщо хтось дасть пояснення, яка могла бути технологія стиснення,що не видно ніяких пошкоджень малюнка - яким металом і до якого треба було тиснути...
На фото аверса и реверса дефектов, которыми я занимаюсь (сдвоения, удлинения) – не увидел. Возможно просто из-за фото плохого качества.
Но немного похоже помочь смогу:
Когда мне надо что-то сравнивать или измерять на поверхности монеты (ширину всего поля, ягоды, листа), я беру два фото монет (насколько можно больше) – изучаемой и образца того же номинала и разновидности. Располагаю их на разных вкладках ПК. С помощью линейки делаю их на экране, например, по ширине - одинаковыми. И если надо, опять же с помощью линейки, просто сравниваю нужные объекты. Отличия всегда видно.
Если надо просто измерять, то определяю размер объекта на экране линейкой в условных миллиметрах, зная диаметр этой монеты (известный стандартный), далее складываю простую пропорцию: диаметр монеты стандартный деленный на диаметр монеты найденный на экране (в условных мм) равен икс (неизвестный размер) деленный на размер этого объекта найденный на экране (в условных мм), отсюда нахожу неизвестный размер. Всегда получалось с вполне подходящей точностью. С помощью телефона так никогда не делал – всё очень мелкое.
Почему-то не сказано о кольцевых бороздках на аверсе и реверсе. Причем как раз в месте, которое как раз деформировано. Возможно это и есть следы прокладок при сжатии просто в тисках?