Globares
Globares
11 грудня 2024, 22:12

Срібний половник 19 століття

Срібний половник 19 століття
Вітаю Паньства!
Є такий старовинний срібний половник, як на фото. Орієнтовно з другої половини 19 віку. Вага 140 грам. Хочу спробувати продати його на Віоліті.

Але справа в тому, що на ньому нема клейма з пробою. Майже впевнений, що 84-та, "золотнікова". Підозрюю, що коли паяли ручку, то затерли пробу. Залишились тільки клейма як на фотках.

Питання: що треба зробити, щоб виставити лот на торги? Наскільки я розумію, без проби це, скоріше всього, неможливе? Так чи ні? Якщо так, то чи вистачить зробити аналіз в будь-якій ювелірній майстерні і отримати довідку, чи там сертифікат? Чи обов'язково треба пертись в пробірну палату, робити аналіз і ставити клеймо? Не хочеться, бо це коштує не дві копійки. І продавати як лом теж не хочеться...

І що Паньство мені порадите?
Заздалегідь дякую за відповіді:)

Повідомлення
14
Відповіді: 0
12.12.2024Автор
Так, фактично 13 лотів з 16 (марка) це 0,8125. Одні називають цю пробу 800, а інші 830.
"Срібну німецьку марку поділяли за системою двох: 2 півмарки = 16 лотів = 32 сетіни = 64 квентіни = 256 ріхтпфенігів = 512 галерів = 4352 есхени. Головною розрахунковою одиницею, в системі поділу марки, став лот — 1/16 її частини."
Кельнська марка — Вікіпедія

Цікаво, а чи в Рашці теж стосували лотову систему? Чи цю кохлю вироблено десь на згнилому Заході, в Німеччині або Австро-Угорщині наприклад? ;)
Відповіді: 1
Відповіді: 1
Бажаєте додати повідомлення?
Щоб брати участь у обговоренні, будь ласка, авторизуйтесь.
ПошукЗакрити
Cookies
Ми використовуємо обов'язкові файли cookie для коректної роботи сайту та додаткові, щоб зробити взаємодію з сайтом максимально зручною. Це допомагає нам персоналізувати ваш користувацький досвід, а також отримати аналітичну інформацію для покращення сервісу. Якщо згодні прийняти всі файли cookie, натисніть «Прийняти всі», якщо ні – «Тільки необхідні». Щоб дізнатися більше, перегляньте Політику використання cookie.