zbk
zbk
12 квітня, 11:33

Сокира козацька

Сокира козацька
Доброго дня шановні. Ось трапилась мені така сокира, хотів би Вашої думки дізнатись якого періоду ця сокира ? Може кому траплялась така . Вага 500 грам. Супутні знахідки це півтораки 1600 років. Буду дуже вдячний за відповідь.

Повідомлення
9
Відповіді: 0
13.04, 01:05
Яка ж вона армійська робоча, та ще й 19ст.,  подивіться на її розмір та вагу! :))). Кондрат'єв (власник заводу виробника та основний постачальник сокир в РІА 19-поч.20ст.) напевно, вже здригнувся від емоцій. 
Якщо знайдена на Прикарпатті (а скоріше за все так і є), то це класичного карпатського лісового топірця, поширеного від лемків та верховинців до бойків та гуцулів у 17-поч.20ст. Ковалися зазвичай з відмінної австрійської сталі (якщо цехове виробництво), або місцевими ковалями з того, що було. Спробуйте почистити в розчині лимонки та обережно щіткою, там можуть бути цікаві клейма, продасте дорожче. З повагою!
zbk25
13.04, 20:46АвторВідповідь Kolyada225
Яка ж вона армійська робоча, та ще й 19ст.,  подивіться на її розмір та вагу! :))). Кондрат'єв (власник заводу виробника та основний постачальник сокир в РІА 19-поч.20ст.) напевно, вже здригнувся від емоцій.  Якщо знайдена на Прикарпатті (а скоріше за все так і є), то це класичного карпатського лісового топірця, поширеного від лемків та верховинців до бойків та гуцулів у 17-поч.20ст. Ковалися зазвичай з відмінної австрійської сталі (якщо цехове виробництво), або місцевими ковалями з того, що було. Спробуйте почистити в розчині лимонки та обережно щіткою, там можуть бути цікаві клейма, продасте дорожче. З повагою!
Доброго вечора. Так дійсно коли я трішки підчистив там дійсно виявилось якась напис а над ним (мені так здається ) силует клейма ( може помиляюсь) , я не хотів сильно шурувати щоб незашкодити. Положив в дистильовану воду. По цьому напису можливо щось дізнатися? Дякую
Musat4000
13.04, 23:04Відповідь zbk
Доброго вечора. Так дійсно коли я трішки підчистив там дійсно виявилось якась напис а над ним (мені так здається ) силует клейма ( може помиляюсь) , я не хотів сильно шурувати щоб незашкодити. Положив в дистильовану воду. По цьому напису можливо щось дізнатися? Дякую
Австро-Германія , наберіть в пошуку Сокири Гусі-Лебеді
Відповіді: 1
Musat4000
13.04, 01:41
Де там написано що це армійська робоча сокира ? ))
Це іронія на твердження автора про <козацьку сокиру> - звичайна господарська сокира 19 , максиму кінця 18 ст.
І що то за бартка в півкіло , скільки часу єю помахаєш ? 
Валашка — Википедия
Це скоріше сокира типу балта , і вага підходить
zbk25
13.04, 08:25Автор
Дякую Вам Musat та Kolyada225 за те що пройшли повз цієї теми і висловили свої думки. А сокира знайдена на заході Хмельниччини біля р. Горинь. А щодо "Козацька сокира" то це лише моє припущення, виходячи з того що поруч були півтораки і я мав на увазі Козацької доби. Ще раз Вам дякую.
zbk25
13.04, 08:27АвторВідповідь zbk
Дякую Вам Musat та Kolyada225 за те що пройшли повз цієї теми і висловили свої думки. А сокира знайдена на заході Хмельниччини біля р. Горинь. А щодо "Козацька сокира" то це лише моє припущення, виходячи з того що поруч були півтораки і я мав на увазі Козацької доби. Ще раз Вам дякую.
Я хотів написати" не пройшли"
Бажаєте додати повідомлення?
Щоб брати участь у обговоренні, будь ласка, авторизуйтесь.
ПошукЗакрити
Cookies
Ми використовуємо обов'язкові файли cookie для коректної роботи сайту та додаткові, щоб зробити взаємодію з сайтом максимально зручною. Це допомагає нам персоналізувати ваш користувацький досвід, а також отримати аналітичну інформацію для покращення сервісу. Якщо згодні прийняти всі файли cookie, натисніть «Прийняти всі», якщо ні – «Тільки необхідні». Щоб дізнатися більше, перегляньте Політику використання cookie.