
Ось і свято Різдва Христового та Святвечір на порозі, і кожна господиня планує, що приготувати для святкового столу. Попереду ще одна вечеря, до якої можна додати стародавню українську страву.
Якщо вам подобається досліджувати власну історію та традиції, запрошую познайомитися ближче зі звичаями в славетній родині Косачів.

Фото: Музей Лесі Українки та родини Косачів у селі Колодяжне
«У Свят-вечір на вечері у нас варилися традиційні страви: пісний борщ з грибками та рибою, пиріжки печені з капустою та рисом і рибою. Вареників
нас не було звичаю цього вечора варити, то вже звичай цей я пізнала пізніше на Поділлі, коли з чоловіком своїм проводила там Різдво (мій чоловік з Вінничини). Також обовязково варили кутю й узвар з різної сушені.! КУТЮ варили з пшениці, а не з ячменю, як то де в кого варять. До куті додавали розтертого маку з медом. Кутю хрещеники носили до хресних батьків, наприклад, до нас син Миколи Лисенка. Остап приносив кутю нашій мамі, що була йому хресна мама, а наш Микола (брат мій) носив до
Лисенка, бо був хрещеником Миколи Лисенка. Теж приємний звичай! Прийде дитина, подасть маленький поливʼяний горщик куті у, а його хресний батько чи мати обдаровують чимось».
Зі спогадів Ізидори Косач також відомо про рецепти пісних страв, які готували у родині. У фондах музею зберігаються декілька номерів журналу «Наше життя», де подано рецепти, якими користувалася родина Косачів. У свій час ними люб'язно поділилася Ізидора Косач.
Так, у журналі за листопад-грудень 1971 року в рубриці «Наше харчування» вміщено розповідь про страви, які готувалися на Святу вечерю.
Першою стравою був борщ, який варили за рецептом баби Лизавети, але замість м'яса головним складником була риба. Також на столі завжди були пиріжки з різними начинками, а особливе місце займали пиріжки з рибною начинкою.

Риба була дуже важливою стравою Святвечора. І хоч у Колодяжному у саджавці найбільше водилися в'юни, одначе на свята «спроводжувалася щука й короп». Рибу подавали у кількох видах, але найкраще, як холодець. Любили Косачі також смажену та фаршировану рибу.
Рецепт пиріжків з рибною начинкою:
На розчину: 1 горнятко борошна (муки), 1 горнятко літньої води, 3/4 унції дріжджів.
( О Унція (лат. uncia) - назва одиниці вимірювання маси, а також міри обʼєму рідких тіл і однієї одиниці вимірювання сили, яка не відповідає міжнародній системі одиниць вимірювання. 1 унція
(uncia, oz) = 16 драхмам = 437,5 грана, 28,3495231 грама).
На тісто: 3 горнятка борошна.
На начинку: 3/4 фунта (1 фунт = 0,45359237 кг)
вареної риби, 1 горнятко рижу (рису), 1 цибулина, 1 ложка оливи (олії).
Зладити розчину з борошна, води і дріжджів. Посолити і поставити в теплі, щоб зійшло.
Коли підійде, досипати решту борошна і місити на стільниці. Повинно бути таке густе, як на хліб. Коли почне відставати від руки, поставити в теплі, щоб підійшло. Коли вже виросте, посипати стільницю борошном, перемісити тісто ще раз і розкачати його на палець завгрубшки. Покроїти на прямокутники і накладати на них начинку.
Завинути тісто і виложити на лист (бляху), посипати борошном. Нехай постоять ще одну годину. Тоді всунути до печі на 325 ст. на пів або 3/4 год.
Начинка: Зварити риж. Посікти рибу і посолити.
Присмажити цибулю на олії, а на тому всмажити рибу. Коли прохолоне, вимішати з рижом.

Ізидора присвятила себе збереженню памʼяті про свою родину та українську культуру
Завдяки спогадам Ізидори Косач ми маємо змогу дізнатися про традиції святкування Різдва в родині Косачів та відтворити рецепти страв, які вони готували на Святу вечерю.

Ізидора зі своїм чоловіком Юрієм та донькою Ольгою, Київ, 1927 рік
Родина Косачів:


Фото з сімейного архіву Косачів






Джерело: Музей Лесі Українки та родини Косачів у селі Колодяжне
Читайте також: